Az "és" elé mikor kell vessző?
"8 Órakor kezdődik és 12-ig tart."
Itt kell vessző?
"Nagyon szeretem és utálom"
Itt nem kell szerintem. :)
Tulajdonságok felsorolásánál nem kell. Pl. Talált hideget és meleget... összehordott jót és rosszat...
Két külön mondatrész közé kell. Délelőtt dolgoztam, és utána egy fogadásra mentem....
akkor kell az 'és' elé vesszőt kitenni, amikor az 'és szó elé írt mondat, s az után írt mondat között nincsen összefüggés.
Pl.:
"Én szeretem a matekot és a matektanár is jó."
"Nagyon szeretek írni, és az olvasás nem a kedvencem."
Érted? :)
#5:
Fú, ez mekkora marh... pardon, mily nagy tévedés volt!
Az első példádba pont kellene vessző,
a másodikba pedig az és helyett valami ellentétes kötőszó kívánkozik inkább, pl. "de".
Az alapszabály az, hogy tagmondatok közé kell, felsorolásba nem.
Néha nehéz eldönteni, hogy melyikről van szó. „Evett, ivott és aludt”; „Evett, ivott, és aludt” – itt mindkettő jó, a szabályzat úgy fogalmaz, hogy „ilyenkor a vesszőhasználat ingadozhat”. Ha más a bővítmény, akkor ki kell tenni a vesszőt: „Megtankolta a motort, és lemosta az autót.”
A felsorolásnál is van egy spéci eset: az úgynevezett hátravetett mondatrészeknél az és elé kitesszük a vesszőt. „Almát, körtét, szőlőt, marakuját, banánt vágott össze, és gránátalmát is.”
"akkor kell az 'és' elé vesszőt kitenni, amikor az 'és szó elé írt mondat, s az után írt mondat között nincsen összefüggés."
Ne haragudj, de ez egy baromság...
"és" elé akkor kell vessző, ha utána új tagmondatot kapcsolunk.
A Magyar Helyesírás Szabályaiban érdemes megnézni.
De a tagmondatok határán minik ki kell tenni a vesszőt, akár van kötőszó, akár nincs.
Az és, s, vagy kötőszavak elé is ki kell tenni a vesszőt, ha új tagmondatot vezet be. Ennek elöntése néha nehéz, ilyenkor ingadozhat az írásjelkitétel.
"Én szeretem a matekot és a matektanár is jó."
Ez így pont egy rossz példa, de most kiindulópontnak veszem:
Én szeretem a matekot és az irodalmat. Itt nem kell vessző, egyenrangú a két tagmondat. Szeretem az ezt és azt.
Ha azt írom: Szeretem a matekot, és a matektanár is jó.
Itt már két külön dologról van szó, az első felében azt közlöm, hogy milyen tantárgyat szeretek, a másik felében pedig minősítem a matektanárt.
Másik példa:
1. Elmentem bevásárolni és tankolni. Tehát elmentem ezt csinálni és azt csinálni. Nem kell vessző.
2. Elmentem bevásárolni, és hazafelé defektet kaptam.
Tehát elmentem ezt csinálni, és hazafelé ez történt.
Érezhető a különbség?
"egyenrangú a két tagmondat"
Nem két tagmondat, csak egy. Az ott, kérlek, mondatrészek felsorolása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!