Felsorolásnál vessző szempontjából számítanak a különböző szófajok? Igei és névszói-igei állítmányok
Igei és névszói-igei állítmányok:
A hajad megnő, és szép lesz.
Menj, és légy ügyes!
Igei és névszói:
A kutya ugat, és aranyos.
Melléknév és főnév:
Kedves és vicces és egy egyéniség.
Borzalmas és őrület.
Vagyis igazából azt akarod kérdezni, hogy "és" elé mikor teszünk vesszőt. "És" előtt csak felsorolás esetén nincs vessző.
Vagyis itt nincs vessző:
Holnap venni kell a boltba epret és barackot.
Itt pedig van vessző:
Mi lenne ha elmennék, és nem jönnék vissza?
Az első kettőnél biztos, hogy van vessző.
A harmadik mondat stilisztikailag nagyon gáz, kb. első-második osztályig "megengedhető", úgyhogy részemről kihagynám.
A negyedik mondatban én a "vicces" után tennék vesszőt, indokolni nem tudom, csak érzésre.
Az ötödik mondat nekem szintén nem stimm.
Az első válaszhoz:
"Vagyis itt nincs vessző:
Holnap venni kell a boltba epret és barackot."
--> Vessző valóban nincs, viszont "n" van: "boltban". (A Hol? kérdésre -ban, -ben toldalékos szóval válaszolunk.)
Köszönöm!
Fontos feladat és nagy kihívás.
Fontos feladat, és nagy kihívás.
Fontos, és nagy kihívás.
Fontos és nagy kihívás.
Szerintem ezeknél vesszővel és vessző nélkül is jó, de nem ugyanazt jelentik a mondatpárok. Mit gondoltok?
javítás:
vesszővel és vessző nélkül is helyes a mondat
"Fontos feladat és nagy kihívás.
Fontos feladat, és nagy kihívás."
Itt a mondat értelme nem változik a vesszőtől, vagy annak hiányától, szerintem ez egy kapcsolatos mondat, vessző kell a tagmondatok közé.
Fontos, és nagy kihívás.
Fontos és nagy kihívás.
Itt változhat a mondat értelme a vesszőtől függően, ezért itt szerintem értelemtől függően kell vagy nem a vessző.
Berta! Ne legyél szőrös szívű! A boltos a boltba is veheti a gyümölcsöt:)
A #7-est lefordítom:
„Köszönöm szépen a javítást, teljesen jogos! Én is észrevettem a tévesztést, csak sajnos már későn. Máskor jobban figyelek!
(A hiba nem jár egyedül: a »Mi lenne ha...« kezdetű mondatom sem volt tökéletes: egy vessző hiányzott belőle.)
Szívélyes üdvözlettel:
#1-es”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!