Kell az "és" elé vessző?
> „Kell az "és" elé vessző?”
Én itt tennék, de ez pont egy vitathatóbb eset (ugye halmozott állítmány is lehet, és akkor nem tagmondatok, hanem felsorolás elemei vannak a mondatban).
> „Hibát követtem el azzal, hogy idézőjeleket használtam a kérdésemben?”
Nem. Így egyértelműbb, nem árt, hogy ott van.
Sztem teljesen jó így.
itt igazából a vesszó szerepét már betölti az "és":
A pöttyös labda piros volt és kék.
A ruha piros, fekete, kék és zöld színben kapható.
Ha vesszőt raksz, azzal megváltozik a jelentés:
Boldog voltam és örültem annak, hogy te is ott voltál. = Boldog voltam, hogy te is ott voltál, és örültem annak, hogy te is ott voltál.
Boldog voltam és örültem annak, hogy te is ott voltál. = Örültem annak, hogy te is ott voltál, és boldog voltam, de valami egészen más ok miatt.
A vessző nélküli egyértelműen jobb.
*francba, elgépelés.
másodszorra nyilván a Boldog voltam, [vessző] és örültem annak, hogy te is ott voltál. mondatot akartam elemezni.
ha felsorolásról van szó, akkor nem kell! pl. vettem kenyeret és tejet és müzlit is
DE, ha tagmondatokat választasz el egymástól, vagyis több állítmány van a mondatban, akkor kell :)
Hát ennyire azért nem egyszerű, az OH-ban oldalakon át taglalják, hogy mikor igen, mikor nem, pl. "Vesszőt kell használni a kötőszók előtt a következő esetekben:
1. Összetettnek minősül a mondat akkor, ha az igei állítmányoknak nincs ugyan külön bővítményük, de az igék bővítési lehetősége eltérő, különböző vonzatokkal rendelkeznek, s ezekkel kiegészíthetők: Bement (a boltba), és megvette (a könyvet).
A vonzatok el is maradhatnak: Bement, és megvette.
Ugyanígy a mellékmondatok szintjén: Mindenki látta, hogy bement, és megvette." Stb. ...
...és hogy pl. mikor nem:
"Nem kell vesszőt használni a kötőszók előtt a következő esetekben:
1. Az igei vagy a névszói, azon belül is a melléknévi állítmányok között az és, s, meg tisztán kapcsolatos, a vagy választó viszonyt jelöl, s az állítmányoknak nincsen vagy csak alanyi bővítményük van a mondatban:
Állt és nézelődött. * Mari mosott, főzött s takarított. * Az egész vidék nyugodt és háborítatlan.
Ugyanez érvényes a vesszőhasználatra, ha az állítmányok nem főmondatban, hanem mellékmondatban szerepelnek:
Azt láttam, hogy állt és nézelődött. * Úgy tűnt, hogy az egész vidék nyugodt és háborítatlan."
Stb. ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!