Szinültig, vagy színültig?
Mi a pitypalatty... :O
Csak nem ez az eset forog fenn? :D
És ha már lúd, legyen kövér: Szerintem a zárójeles vessződ abszolút felesleges. Esetleg három pontot el tudnék képzelni helyette, de mást nem.
(fb: "Ez a tartalom jelenleg nem érhető el")
A zárójeles vesszőm pont ugyanolyan volt, mint amiről beszélünk (nem véletlenül :-), így erre is tartom, hogy jó vele is, nélküle is. :-)
Ha közbevetett tagmondatnak tekintem a "kapaszkodj meg"-et -- vagy a Wikiszótárban a "légy szíves"-t --, akkor vesszők vannak körülötte, megpróbálom érzékeltetni, miről beszélek:
"ha találsz ide jó meghatározást, akkor küldd be"
=
"ha találsz ide jó meghatározást, akkor -- légy szíves -- küldd be"
"OK, akkor meggyőztél"
=
"OK, akkor -- kapaszkodj meg -- meggyőztél"
De vehetem úgy is, hogy nincs beékelődés, hanem "simán" követik egymást a tagmondatok:
"ha találsz ide jó meghatározást, akkor legyél olyan kedves, hogy beküldöd nekünk"
=
"ha találsz ide jó meghatározást, akkor légy szíves, küldd be"
"OK, akkor kapaszkodj meg (mert meglepőt fogok mondani): meggyőztél"
=
"OK, akkor kapaszkodj meg, meggyőztél"
Ezért mondom, hogy szabadon választott. Szigorúan véve mást jelentenek vesszővel, mint vessző nélkül, végeredményben nincs különbség a közölnivaló szempontjából, tehát így is jó, úgy is jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!