Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Szinültig, vagy színültig?

Szinültig, vagy színültig?

Figyelt kérdés
A helyesírás ellenőrző itt az oldalon aláhúzza a rövid i-s változatot, de mivel rengeteg helyen olvastam rövid i-vel, ezért van egy olyan érzésem, hogy mindkettő írásmód elfogadott. Ti hogy tudjátok? Rövid vagy hosszú i-vel kell írni? (ne a helyesírás ellenőrző segítségével állapítsátok meg kérlek, lehet hibás).
2014. okt. 11. 19:16
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

A hosszu I-s irasmod a helyes.

[link]

2014. okt. 11. 19:29
 2/13 anonim ***** válasza:

GYK helyett:

[link]

Előny (BringaManó után szabadon): másodpercek alatt megvan a helyes válasz, és nincs mellette 99 helytelen. :D

Bár jelen esetben az első válasz is helyes, de ez errefelé ritkaság.

2014. okt. 11. 20:26
 3/13 BringaManó ***** válasza:

Wikiszótár, nohiszen... Hiszünk mi egy oldalnak, ahol (két) vesszőhibával írják le azt a mondatot, hogy

"Ez a szócikk sajnos még nincs kész, ezért ha találsz ide jó meghatározást, akkor légy szíves küldd be."?... :-)

2014. okt. 12. 00:45
 4/13 BringaManó ***** válasza:

Azt írod: "(ne a helyesírás ellenőrző segítségével állapítsátok meg kérlek, lehet hibás)".

OK, ez eddig igaz, teljesen jogos az óvatosság.

De, mondd, tudod te, hogy a GYK-n kapott válaszok jó része még a (bármelyik) helyesírás-ellenőrző hatékonyságánál is nagyságrendekkel rosszabb?...

2014. okt. 12. 00:49
 5/13 A kérdező kommentje:

"Hiszünk mi egy oldalnak, ahol (két) vesszőhibával írják le azt a mondatot, hogy

"Ez a szócikk sajnos még nincs kész, ezért ha találsz ide jó meghatározást, akkor légy szíves küldd be."?... :-)"

Miért, hogy kéne helyesen leírni? Hiányzik még két vessző? Most már engem is érdekel. :)

És köszi a válaszokat!

2014. okt. 12. 10:53
 6/13 BringaManó ***** válasza:
a légy szíves beékelődik, köré kellene egy-egy
2014. okt. 12. 19:06
 7/13 anonim ***** válasza:

Nemááá... :O

Én csak a "légy szíves" után tennék vesszőt, elé nem.

Tudsz esetleg mutatni OH-s vagy valamilyen példamondatot? :)

(Olyat, amiben az "akkor" után van. :D)

2014. okt. 12. 20:42
 8/13 anonim ***** válasza:

Sőt:

Olyat mutass, légy szíves, amiben az "akkor" után van. :)

(Mert ebben a mondatban okés, hogy körbevesszük, de az "akkor" után nekem hihetetlennek tűnik.)

2014. okt. 12. 20:45
 9/13 BringaManó ***** válasza:

Ne túráztass :-), beékelődik, tehát vesszővel határoljuk el, ezen nincs mit tovább magyarázni. :-)

[Persze vannak kivételes esetek, pl. amikor kötőszó-halmozódás lesz a beékelődés eredménye ("Odalépett, hogy ha már megszólalt a csengő, kinyissa az ajtót."), ilyenkor nem teszünk vesszőt a kötőszók közé (OH. 335. alja – 336. teteje), de a mi mondatunkban nincs semmi ilyen spéci eset.]

Nyilván olyan szótári példa, amikor pont egy "akkor" után ékelődik közbe pont egy "légy szíves", nem lesz.

De amúgy pl. az OH. 329.-et ajánlom az érdeklődők figyelmébe, illetve biztos máshol is fel-felbukkan a téma pl., mint már írtam, 335-336. o.

(Aki az előző mondatban lévőt is észrevette, az átjutott a beugrókérdésen, és hangszóróért megkeresheti, hogy hol a vesszőhiba az OH. 336. o.-án. :-)

2014. okt. 13. 03:14
 10/13 anonim ***** válasza:

Nem győztél meg, de engem nem is könnyű mindig. :D

Megkerülve a problémát:

"...akkor küldd be, légy szíves." :P

2014. okt. 14. 23:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!