Hogy kell mondani? A macska fel vagyon mászódva a fára, vagy a macska fel lenni mászódva a fára?
Gondolod, kérdező, hogy ha jelenteni akartam volna a kérdésedet, akkor "szenvedek" tíz percet azzal, hogy összehozzak egy ilyen régies nyelvezetű szöveget? :D
Mint mondani szoktam, a fejünk nem csak azért van, hogy kidugjuk a pulcsiból... :P
(Janikovszky Éva után szabadon)
Amúgy az a bajod, hogy kevered a különböző igeidőket. Tessék szépen utánanézni a régies alakoknak, és szabályosan használni őket ezután. :D
#9:
Egyrészt a kérdés nyilvánvalóan csak poén vagy „provokáció” (ízlés szerint), a klasszikus (de hülye) példa béna átfogalmazásait senki nem veszi komolyan (remélem legalábbis).
[ja, látom, hogy közben ezt Berta is megírá legott. :-)]
A belegabalyodást viszont inkább nálad látom. "Folyamatos jelen"? Mi az? (Van nekünk olyanunk? És az nem az lenne inkább, – ha már ennél az értelmetlen példánál maradunk – hogy a macska mászódik fel a fára?)
Be van csukva, meg van írva, el van küldve, szét van esve, bele van gabolyodva – ezek nem inkább "folyamatos múltban" volnának? Már ha csak az értelmére gondolok.
"Folyamatos jelenben" az egy sima ige volna (mászik, ír, csuk, küld), illetve a "kedvedért" még folyamatos jelenben lévő elszenvedést írok: "a levél éppen íródik", "kérem, vigyázzanak, az ajtók záródnak"...
A "szenvedő szerkezet"... Na az meg a másik...
A macska fára mászódott állapotban leledzik.
Úristen. :D
Én vagyok a hülye, ha nem értem, mire jó ez most? :D
OK, benne vagyok, akkor legyen ebből is százkommentes hülyeségáradat. :-) Én jövök:
A macska felmászásra került a fa tekintetében.
Morzsi felmászatta a macskát a fára.
:S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!