Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mi ez a borzalom?

Mi ez a borzalom?

Figyelt kérdés

Emberek! Az elmúlt napokban nézegettem hosszú kihagyás után a GYK-t, és el vagyok képedve. Iszonyat helyesírási hibák, vesszőt nem tesznek sehova, -ba -be -ban -ben ragokat nem tudják helyesen használni, és így tovább.

Kedves helytelenül írók, titeket hogy engedtek át az általános iskolában magyar nyelvtanból?

És miért nem igényesek az emberek a helyesírásukra ma már?

2014. szept. 16. 09:19
1 2 3
 21/24 beglerbég ***** válasza:
89%

Kedves (kedvetlen?) Kérdező!

A GYK-ra írók nem feltétlenül végezték még el az általános iskolát. Az oldalra bárki írhat akárhány évesen, bármilyen oktatási, szociális, Anyegin háttérrel. Sőt! Diszlexiások meg diszgráfiások is.

De mivel az interneten vagyunk, ezért induljunk ki abból, hogy mindenki tuskó aki nem ír helyesen. ;)

Ez a helyesírásra való "igénytelenség" meg legalább 100 évre nyúlik vissza. Igazából nem tudom ki kezdte el hazánkban a nyafogást emiatt, de már rég nem él az biztos. Amúgy nemzetközi szinten, olyan társadalmakban jelenik meg, ahol a kodifikált nyelvváltozat megegyezett a politikai/társadalmi elit nyelvváltozatával.

Azokban a társadalmakban, ahol ez eltér (pl. arab nyelvet beszélő országokban, ahol a korán adja a magas presztízsértékű nyelvváltozatot) nem jelenik meg hasonló szemlélet.

Az emberek meg azért nem "igényesek" a helyesírásra, mert

a, Nem sajátították még el

b, Nem volt alkalmuk elsajátítani

c, Neurológiai problémáik vannak

d, A dialektusuk megjelenik a helyesírásban (ami merev ellenállást vált ki másokból)

e, Az adott személy számára nem rendelkezik kulturális értékkel (ez speciális eset)

#20-nak üzenem, hogy a szakik válogatásánál érdemes körbekérdezősködni a környéken és megnézni a munka minőségét. Nálunk olyan nyelvváltozatot beszélő brigád volt, amelytől a falat kapartad volna. Viszont kiváló munkát végeztek gyorsan és szakszerűen, továbbá kifejezetten udvarias népség volt.

Mármost találkoztam több olyan "igényesen" beszélő emberkével akik tirpák módon viselkedtek és semmi esetre se voltak hajlandóak segítséget nyújtani bármiben. Olyannal is találkoztam aki szemetelt, sőt mocskos volt a ruhája (hűűű). Most induljak ki abból, hogy minden sztenderd beszélő tahó? :)

2014. szept. 18. 16:48
 22/24 td95 válasza:
Én azon hűltem el, hogy a "hónapos" szó helyett azt írják, hogy hós".
2014. szept. 21. 13:31
 23/24 A kérdező kommentje:

Vagy amikor a "hogy" szó helyett csak egy "h" betűt írnak.

De a legtöbbször elkövetett hiba a -ba -be -ban -ben hibás használata.

2014. szept. 21. 16:30
 24/24 anonim válasza:

Mikor tanítsák meg h kell hejesen irni?

Bocs, telorol vagyok

Én meg ettől kapok idegrohamot. A tj helyett a ts.

Meg mentegetőzik a hülye. Mi köze a telefonjának ahhoz, hogy vmit j-vel, vagy ly-nal kell írni?

2014. okt. 1. 21:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!