Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Szextáns vagy szeksztáns?

A legviccesebb kérdése:

Szextáns vagy szeksztáns?

Figyelt kérdés
2014. szept. 15. 13:48
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Szextáns. Az Idegen szavak szótára szerint.
2014. szept. 15. 14:04
 2/7 BringaManó ***** válasza:
95%

Úgy van, csak a Szekszárd van ksz-szel a [szex]-szel kezdődőek közül. :-)

Tudom, a boksz/box bonyolultabb. A szex szerencsére egyszerűbb. :-)

2014. szept. 15. 15:22
 3/7 Protonpumpa ***** válasza:

Perverzeknek:

Ha már szóba került a szekszuáltéma (sic!), érdekességképpen: 84 előtt mintha "szekszuális" lett volna a normatív alak. Azért nem mondom biztosra, mert az 54-es szabályzat szótári részében egyik alak sincs benne, de nem egy régebbi kiadású könyvben láttam ksz-szel írva. (Esetleg a Helyesírási tanácsadó szótárban lehetne csekkolni, de most nincs kéznél olyan.)

2014. szept. 15. 16:25
 4/7 anonim ***** válasza:
Szextans - mivel egy eléggé széles körben használt műszer megnevezése, amelynek azonban nincsen elfogadott magyar megnevezése. (Tengerészek, geodéták legalább is tanulnak róla ma is a GPS korában.) Én a műszertani előadásaimban következetesen magyar kiejtéssel írom és használom. (L. még: maximum, mixer). BQ.
2014. szept. 17. 09:16
 5/7 BringaManó ***** válasza:

Ha te is á-val írod és mondod, akkor miért tanácsolod a kérdezőnek a-val? (Nemmellesleg az AkH-ban is á-val van.)

Vagy csak elgépelés volt?

Egyébként szerintem a szextánsnak az elég széles körben használt, elfogadott magyar megnevezése: szextáns.

Ahogy a ceruzának a ceruza, a kalapnak a kalap, az asztalnak meg az asztal.

2014. szept. 17. 12:40
 6/7 Protonpumpa ***** válasza:
BQ, te purista vagy? :) Már mér kéne azt a szegényt magyarítani?
2014. szept. 17. 16:27
 7/7 BringaManó ***** válasza:
Azon szoktam elgondolkodni, hogy vajon hogy hívják magukat a puristák?... (mert nyilván nem "puristának", pfuj :-)
2014. szept. 17. 19:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!