Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Létezik olyan szó hogy ringispír?

Létezik olyan szó hogy ringispír?

Figyelt kérdés
2014. aug. 31. 13:15
1 2 3
 11/24 BringaManó ***** válasza:

Szerintem az egyszerűség kedvéért hagyatkozzunk a nagyobb szótárakra (természetesen nem a Magyar tájszótárra gondolok :-).

Ennek a hétköznapi szónak az esetében megteszi a Magyar értelmező kéziszótár vagy az Osiris-Helyesírás.

Természetesen a jelenlegi "hivatalos" formája valahogy kialakult ennek a szónak is, mint az összes többinek. De ez _jelenleg_ már nem oszt, nem szoroz. (Persze beszélgethetünk róla. :-)

[A szinonimának viszont tényleg a második i-jét írd röviddel! ;-) És ettől függetlenül ejtsd nyugodtan hosszúval!... :-)]

2014. szept. 1. 00:16
 12/24 Wadmalac ***** válasza:

Subler?

Sparherd?

Colstok?

2014. szept. 1. 07:34
 13/24 BringaManó ***** válasza:

Igen, csak az elsőben van egy kis eltérés:

Vadmalac.

:-)

2014. szept. 1. 08:50
 14/24 Wadmalac ***** válasza:
Én egy nyelvi anomália wagyok. :)
2014. szept. 1. 10:59
 15/24 BringaManó ***** válasza:
Á, az túlás, csak egy sajátos nyelwáltozat. :-)
2014. szept. 1. 11:07
 16/24 BringaManó ***** válasza:
*túlzás
2014. szept. 1. 12:43
 17/24 anonim ***** válasza:

Persze én is kicsit lesajnálom azokat, akik "lükverceznek", meg "radiloznak", de pl. az anyukám "sparhelt"-nek mondta tűzhelyünket, és én is csak azóta tudom, hogy "sparherd", amióta tanultam németül.

Szeretnék egy feladványt adni nektek.

Van egy szó, ami tapasztalataim szerint csak egyetlen egy városban létezik, abban, amelyben én nevelkedtem. Ott ezt a szót mindenki tudja, másutt viszont teljesen ismeretlen.

Ez a szó így hangzik: spintor, lehet spintorozni is.

A kérdés az, hogy mit jelent a szó és melyik ez a város?

2014. szept. 1. 16:47
 18/24 BringaManó ***** válasza:

OH. 1274. o.:

"sparhelt ~ sparherd (...)"

Vagyis ez esetben speciel egyaránt "helyesnek", "szabályosnak" minősül a két forma (és ezen belül – a szócikknél feltüntetett sorrend alapján – a sparhelt lehet a gyakoribb).

A feladványt illetően passz...

2014. szept. 1. 17:09
 19/24 BringaManó ***** válasza:
[Illetve egy barátom (a Gugli) megsúgta nekem, de segítséggel nyilván nem ér, úgyhogy inkább nem kotyogom el, ugorgyunk... ;-)]
2014. szept. 1. 17:11
 20/24 anonim ***** válasza:
Köszi, hogy nem lőtted le a poént, bár az a gyanúm, rossz nyomon vagy, mert a guglin mondjuk én nem találtam.
2014. szept. 1. 18:02
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!