Miért egyre népszerűbb a "műkszik" szó?

Nem a kedvencem ez a szó, de ez van. Nekem a halálom, amikor a "folyamatosan" szó helyett a "folyamat" szót használják.
De el kell fogadni, hogy a nyelv folyamatosan változik, és most a nyelvújítás korával ellentétben (persze, tudom ,hogy akkor sem csak Fiahordó górugrányok és orrfuvolászati négyzetrongyok voltak) a rövidítések korát éljük.
De régebben is voltak szórövidítések (vagy inkább rövidülések?), például így lett a gyújtó fácskából gyufa.

persze, ez már jó régi szó, nem mai "találmány" (nálunk is ugyanúgy divat volt poénból használni a 30 évvel ezelőtti fiatalságomban, de biztos már akkor sem volt nagy újdonság...)
azt azért vegyük észre, hogy ez nem olyan "sima" rövidülés, mint az említett narkó vagy a gyufa, hanem ennek van "nyelvtani alapja":
a -kodik/kedik/ködik igevégződésnek tkp. egy másik formája a -kszik: verekedik/verekszik, veszekedik/veszekszik, kötekedik/kötekszik, törekedik/törekszik, furakodik/furakszik, tolakodik/tolakszik, marakodik/marakszik, szarakodik/szarakszik (bocs), mosakodik/mosakszik, tusakodik/tusakszik...
és még lehetne sok ilyen szópárt vizsgálni;
vagy vannak g-re végződő tővel is, amelyekben szintén megvan ez a kettősség:
melegedik/melegszik, öregedik/öregszik,
haragszik: erre el sem tudom képzelni, hogy haragudik (vagy haragud)...
a fenti sok példát továbbgondolva látjuk, ezeknek ugye a főnévi igenévi formájában és egyéb formákban (pl. múlt idő, felszólító mód) ugyebár a -d végű tövet használjuk (törekedni, törekedett, törekedj), és ezeknél a formáknál egyáltalán nem is lehet -sz végűre váltani.
ahol viszont lehet (kijelentő mód, jelen idejű alakok), ott meg lehet akár ingadozó is, vagy eltérő megítélésű a különféle esetekben, pl.:
a törekszik talán "jobb", gyakoribb, mint a törekedik,
de a törekszenek már nem biztos, hogy ugyanennyire egyértelműen szebb a törekednek formánál...(?)
szóval ez egy szövevényes téma, amelyben simán lehet, hogy egymás mellett él a -kodik meg -szik végződés...
és akkor ilyen előzményekkel (mondhatni azok mintájára) találták ki, hogy legyen a működik helyett műkszik...
még az is könnyen lehet, hogy nem poénnak indult, hanem egy teljesen komoly tájnyelvi változat, csak amikor egy "pesti" használja, akkor az egyértelműen poénkodás (illetve ha pestiek között használja valaki a tájszólása miatt, akkor poénkodásnak vagy bunkóságnak tűnhet).
bocs, még egy pillanatra visszatérve a -d végű tőre:
a fekszik helyett szerintem senki sem mondja, hogy feküdik – viszont erre is igaz, hogy egyéb formákban d van: feküdni, feküdtem, feküdj...
ez a szó pedig azért is érdekes, mert a műkszik-ről gondolhatnánk, hogy azért lóg ki a fenti sok példa közül, mert rövidebb: csak egy szótag van a "ködik" előtt – és erre tessék, kiderül, hogy a fekszik sem hosszabb...
a rakodik-ra viszont senki sem mondja, hogy rakszik, ha jól sejtem (vagy igen?).

#9: Nagyon szép elemzés.
Amúgy helyesírásilag műkszik vagy mükszik? Én kiejtés alapján rövid ü-vel írnám, persze szóelemzés alapján hosszúval kéne (kellene, ez viszont tényleg szórövidülés) írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!