Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért egyre népszerűbb a...

Miért egyre népszerűbb a "műkszik" szó?

Figyelt kérdés
Egyszerűen borzasztóan irritáló számomra, és már nem csak az utcán, de filmek magyar szinkronjában is találkozom vele.

jan. 26. 11:28
1 2
 11/15 eddiboy ***** válasza:
100%

Annyiban szerintem ez a szó még mindig szlengnek számít, hogy (hivatalos) írásban nem használjuk, ott a hagyományosabb működik formát használjuk. Csetben, ahol sok mindent rövidítünk, persze elmegy.

Amúgy szerintem ez olyan, amikor egy addig nem létező szót vagy kifejezést elkezdenek sokan használni, és beépül a nyelvbe. Minr pl. a Woody Allen filmben a semmi cécó helyett a semmi cicó. Ma már szinte mindenki így használja. Már igeként is hallottam, hogy "nem cicózik", "nem cicázik", sőt azt is, hogy "nem macskázik".

jan. 31. 18:28
 12/15 anonim ***** válasza:
77%

"Miért egyre népszerűbb a "műkszik" szó?"

Én talán gyakrabban láttam "műxik"-ként írva, mint műkszikként. Úgy rövidebb.

jan. 31. 23:38
 13/15 BringaManó ***** válasza:

"helyesírásilag műkszik vagy mükszik?"

Nem hinném, hogy benne van valamelyik "hivatalos" szótárban, de szóljatok, ha tévedek.

"Csetben, ahol sok mindent rövidítünk, persze elmegy."

"elmegy"? még jó, hogy "elmegy"! sőt: semmi gond vele. nyugodtan írjatok a csetbe akármit, ami érthető, és amit szóban is mondanátok! miért is kéne csetben jobban megválogatni a szavaitokat, mint szóban?

A cicó(zás)ról pedig nem gondolnám, hogy lecserélte a cécót. Persze sokan idézik, de szerintem a legtöbben tudatosan teszik ezt.

jan. 31. 23:45
 14/15 anonim ***** válasza:
69%
A Semmi cicó! egy macskaeledel reklámjának jelmondata volt. Innen terjedhetett el.
febr. 1. 09:48
 15/15 eddiboy ***** válasza:
100%
14: Igen, emlékszem rá. De nyilván ők is a Woody Allen filmből vették, mindenesetre segített még jobban elterjedni.
febr. 1. 13:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!