Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért írják sokan a "válás"...

Miért írják sokan a "válás" szót helytelenül "vállás"-nak?

Figyelt kérdés
Ennyire nem tudnak az emberek fogalmazni, vagy csak igénytelenek?

2014. aug. 26. 12:23
1 2 3 4
 11/33 Wadmalac ***** válasza:
92%
Nekem a "heggesztés" az, amitől égnek áll a hajam.
2014. aug. 26. 13:12
 12/33 anonim ***** válasza:
72%

Ez azért van, mert az emberek egyre inkább igénytelenednek el. Pedig a válásnak még külön kategóriája is van, ahol egyébként helyesen le van írva. Nem igazán vágom, hogy ezt hogy nem veszik észre az emberek. De nem csak ezt nem tudják helyesen leírni, hanem például a "mond", és a "kezd" szót sem. Tehát például felszólító módban olyanokat írnak, hogy: "mond meg", "kezd el", kijelentő módban viszont kiteszik a felszólító módban viszont kiteszik a felszólító mód elhagyott "d" betűjét ("azt monddta", "elkezddte"). A másik, ami szintén szúrja a szemem, az az, hogy egyesek képtelenek kitenni a vesszők, és a mondatzáró írásjelek után a szóközt.

"...ezek a jelenségek fénysebességgel terjednek a közösségi kommunikációban is, fórumokon, közösségi oldalakon, és ma már ott tartunk, ha ki merjük javítani valaki hibáját, rögtön „lenyelvtannáciznak” és elküldenek melegebb éghajlatra. Pedig hát a kommunikáció csak addig lesz egymás számára kölcsönösen érthető, ha elfogadjuk a közösen lefektetett szabályokat. Máskülönben mindenki úgy írna, ahogy akar, a másik pedig úgy értelmezheti, ahogy őneki tetszik. Hosszabb távon igenis bénítja a gondolatok cseréjét az igénytelenség. Meg kéne próbálni a hibákból tanulni, főleg, ha fel is hívják rá a figyelmünket."

2014. aug. 26. 13:18
 13/33 BringaManó ***** válasza:
96%

Akkor ne csináld.

(Helyette gugoljál, és szuggeráld a munkadarabot, hádha úgyis öszefor. ;-)

2014. aug. 26. 13:19
 14/33 BringaManó ***** válasza:
95%
(bocs, ez utóbbi még a vaddisznóivadéknak szólt)
2014. aug. 26. 13:20
 15/33 anonim ***** válasza:
83%
De igaza van, nem értem miért háborodsz fel rajta. Az helyesen "hegeszt", és nem "heggeszt". Értem amúgy az iróniát, de akkor is igaza van! :D
2014. aug. 26. 13:23
 16/33 Wadmalac ***** válasza:
90%

#13, BM:

Én vagyok olyan aljas, hogy inkább hegesztek, 1 g-vel.

Ércse?

:D

2014. aug. 26. 13:37
 17/33 BringaManó ***** válasza:
93%

Tudom, hogy igaza van. Fölháborodásra nem emlékszem.

De veled meg, Wifi barátom, majd a vesszőhasználatot fogjuk egyszer átvenni, ha van időm, mert nem elég ám annyit tudni, hogy szóköz van utána... ;-)

(Na, szépen összegyűltek ezek a duplavések, biztos Wooster is jön nem sokára... :-)

2014. aug. 26. 13:45
 18/33 BringaManó ***** válasza:
83%
Ja, és éljen Wadmalac, aki szabadesés közben is tud hegeszteni. ;-)
2014. aug. 26. 13:46
 19/33 anonim ***** válasza:
Akkor félreértelmeztem, bocsánat! :) Igen, én sem tudok tökéletesen helyesen írni, de azért az alapvető dolgokkal tisztában vagyok. És azért gondolom nem egy nagy elvárás, hogy legalább az anyanyelvünkön tudjunk már egy mondatot helyesen leírni! :D
2014. aug. 26. 13:51
 20/33 Wadmalac ***** válasza:

"vesszőhasználatot fogjuk egyszer átvenni"

Konkretizálj. :)

2014. aug. 26. 13:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!