Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Rendberakás vagy rendbe rakás?

Rendberakás vagy rendbe rakás?

Figyelt kérdés

2014. júl. 14. 13:45
 1/8 BringaManó ***** válasza:
89%

Rendbe rakás.

(De vigyázz, két képző már összerántja:

Kicsi a rendberakási hajlandóságom.)

2014. júl. 14. 14:05
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Úgy van, külön. Az ilyen típusú kérdésekre jól használható az alábbi webeszköz:

[link]

2014. júl. 23. 14:39
 3/8 BringaManó ***** válasza:

Úgy van, úgy van!

(Egyébként találtam benne egy-két apró hibát, de nem vészes, és nem is a rendbe rakásra vonatkozik, úgyhogy megírom magánban. ;-)

2014. júl. 23. 21:13
 4/8 anonim ***** válasza:

Elhiszem, amit írtok, mert (örök Tamás :D) én is utánanéztem.

Ezek szerint rendeb raktam - és nem rendberaktam - a konyhát? (Ez ugyan nem igaz, csak azt akarom ezzel kérdezni, hogy a "rendbe" szót soha nem lehet igekötőként használni? A konyhám ettől függetlenül "szalad"...) :-)

2014. júl. 24. 07:19
 5/8 BringaManó ***** válasza:
Jelenleg soha. :-)
2014. júl. 24. 08:35
 6/8 anonim ***** válasza:

Ezt el kell fogadnom... És régebben?

Rosszul emlékeznék? :-(

2014. júl. 24. 09:17
 7/8 BringaManó ***** válasza:

Szerintem rosszul (legalábbis az előző, '54-es szabályzatban sem találtam ilyet).

Vannak kivéTELek, pl. rendbetétel, rendbehozatal, rendbejövetel – de a rendbe rakás/tevés/szedés/hozás/jövés az mind külön van. Fontos a különbségtéTEL. ;-)

Hogy az egybeírás ezekben az esetekben egyedi hagyományos kivéTELek csoportja, avagy ez az egész csoport (tehát az (e)tel/-(a)tal képzős igékkel alkotott összetéTELek csoportja) eleve kivéTELes, tehát hogy minden ilyen összetéTEL automatikusan egybeírandó-e, azt feltéTELezhetően majd a tanult "kollégák" elárulják nekünk. :-)

(Én is kíváncsi vagyok a hivaTALos válaszra.)

2014. júl. 24. 10:13
 8/8 anonim ***** válasza:

Eléggé úgy tűnik, hogy az ilyen -atal/-etel képzővel ellátott állandósult szókapcsolatok mind összerántódnak, nem úgy, mint az -ás/-és képzősök. Az -atal/-etel képző -- hiába van belőle csak egy darab -- úgy tűnik, kivételes abból a szempontból, hogy összeránt.

Minderről nincsen több infó, ez inkább csak a szótári példák alapján következtettem ki. Szóval igen, BM, úgy lehet, ahogy mondod. ;)

2014. júl. 24. 11:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!