Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mit jelent az a szó, hogy...

Mit jelent az a szó, hogy Strukturalitás?

Figyelt kérdés
2014. júl. 8. 08:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
33%

Struktúra-rendszer, szisztéma

Strukturális-rendszerezett, szisztematikus

Strukturalitás- rendszerezettség, szisztematikusság, pl.: A strukturalitás egy ennyi időstől elvárható (mondja a tanár hehe)!-az annyit jelent, hogy a renszerezettség, munkája, holmijai rendezettsége elvárható lenne egy annyi idős gyerektől.

Egyébként, ez egy köznév, nem nagybetű :) Remélem, segítettem :)

2014. júl. 8. 11:41
 2/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen. Tudom hogy nem nagybetű, csak így akartam kiemelni a szót.
2014. júl. 8. 13:29
 3/14 A kérdező kommentje:
Még valami. Ha létezik olyan szó, hogy módszerezettség, akkor azt hogyan lehetne idegen szóval kimondani? Metódusság? Metodikusság?
2014. júl. 8. 13:44
 4/14 anonim ***** válasza:
55%
Metódikusság...de mihez kellenek ilyen bürokrata szavak?
2014. júl. 8. 16:14
 5/14 BringaManó ***** válasza:

Én kicsit ingatom a fejem, bár "langyos" a megfejtés:

alapvetően ezeket "nyersen" így fordítjuk:

- struktúra: szerkezet

- szisztéma: rendszer

Persze ezek között van valamennyi "átjárás", pl. a gondolkodást, személyiséget illetően valóban mondhatjuk, hogy a strukturált, és ezt mondhatjuk rendszerezettségnek (sőt általában így is mondjuk).

Viszont:

"Strukturális – rendszerezett" – ez inkább talán a strukturált (ahogy már írtam);

[vö.: strukturál: valaminek a szerkezeti vázát fölépíti (Bakos-féle Idegen szavak szótára)]

a strukturális jelentése szerkezeti, szerkezettel kapcsolatos, pl. "strukturális átalakításokra készül a cégvezetés" (vagyis 'szerkezeti, a vállalat szerkezetét érintő átalakításokra');

"Strukturalitás – rendszerezettség" – ezzel pedig még tovább szaladtunk a rossz irányban... :-(

A strukturalitás szót ritkán használják, de ha igen, akkor olyasmit jelenthet, hogy

a szerkezetet mutató, a szerkezetet hangsúlyozó kifejezésmód, a szerkezethez való hűség, ilyesmi... ("Ruháiban megjelenik a strukturalitás és a nőiesség kettőssége..." /gugli/, "Szerzeményeire némi Keith Jarreth-i gondolatiság, komolyság, strukturalitás és pillanatokra felbukkanó távolságtartás a jellemző..." /gugli/).

"A strukturalitás egy ennyi időstől elvárható"

helyett:

"A strukturáltság [vagy a strukturált gondolkodás] egy ennyi időstől elvárható"

avagy:

"A szisztematikus munka [vagy feladatmegoldás] egy ennyi időstől elvárható"

-----

"módszerezettség"

Szerintem ilyen nincs (még a gugli szerint sem, pedig az már nagy szó!... :-).

Úgyhogy idegen szóval sem tudom mondani (bár ha nagyon akarom... "metodizáltság" :-).

De te a módszerességre gondoltál. Na, ez is egy példa a magyarítások közötti "átjárásra", mert én a "módszeresen"-t úgy mondanám 'idegenesen', hogy "szisztematikusan". Pl.:

Módszeresen/szisztematikusan kitépkedi az útmenti virágokat.

Azt jelenti, hogy következetesen, sorban újra és újra elvégezve ugyanazt,

illetve lépésről lépésre haladva, végigcsinálva egy metódust:

Módszeresen/szisztematikusan lebontották az egész épületegyüttest.

Akár a metodikusan-t is lehetne használni, de nekem az valahogy nem "adja magát" (miközben a metódus szót magam is használtam a magyarázatban).

Külön érdekesség, hogy a "szisztematikus" szó 'tükörfordítása' nem lenne jó, mert a "rendszeres" a magyarban olyan értelmet vett föl, hogy '(kb.) azonos időközönként', tehát ha azt mondanám, hogy "Rendszeresen lebontották az egész épületegyüttest", akkor bután nézne a beszélgető partner, hogy milyen zöldségeket beszélek. :-)

@ metódusság: értelmetlen szókreáció (bocsánat).

@ metodikusság: hááát... még lehetne értelme is akár, de nemigen mondunk ilyet. Nem véletlen, hogy a gugli is csak egyet talált (azt is egy ilyen tudomános – már-már tudálékos :-) –, metodológiával foglalkozó szövegdarabban: "Természetes, hogy a mai nagy létszámú egyetemeken a metodológiára szükség van. De nagyon fontos, hogy a módszert miután elsajátítottuk, bölcs önállósággal és hatékonyan alkalmazzuk oly módon, hogy a végeredmény ne váljon a túlzott metodikusság által deprimálóvá."

-----

Nem hosszú ó, jól írta a kérdező: az -ikus végződés miatt rövidül a szó belseji magánhangzó (ld. AkH. 206., ill. OH. 55.).

Hogyhogy mihez kell? Tudálékosan szeretne fogalmazni. :-))

(A bürokrácia, bürokratizmus más tészta, de abban most nem merülök el, mára elég volt belőlem. :-)

2014. júl. 8. 16:27
 6/14 anonim ***** válasza:
55%

Azon hülye voltam, aki ezidáig irogatott, lenyűgöző utolsó válaszoló.

Elnézésedért folyamodom - a kérdezőnek meg pláne! -,hogy ilyen műveletlen, fontoskodó csitri idáig merészkedett. Tényleg!

2014. júl. 8. 20:00
 7/14 anonim ***** válasza:
55%
Ja, és felvilágosítanál, hogy egész pontosan, a "bürokrata" szó mit jelent -akár privátban? Szegény kérdező nem biztos, hogy kíváncsi az én hisztérikus veszekedésemre, s a te érettséget s műveltséget egyaránt sugárzó disputádra...
2014. júl. 8. 20:04
 8/14 BringaManó ***** válasza:

#6:

Semmi gond, az idő megedzett mindannyiunkat, sok mindent láttunk már, szemünk sem rebbent. ;-)

Az igyekezet, a jó szándék mindazonáltal dicséretes.

Kelj föl, gyermekem, a porból, és ülj vissza a helyedre. :-)

#7:

Szerintem kíváncsi, de az sem baj, ha nem – akkor majd jól lepontoz. :-)

Bürokrata: az értelmező szótár szerint pejoratív értelmű, az ügyeket a formákhoz való merev ragaszkodással, lélektelenül intéző hivatalnok.

A bürokrácia eredetileg simán a "hivatali gépezetet, apparátust" jelenti, minden pejoratív felhang nélkül, de ez állítólag "kiveszőben, elavulóban" van, most már szinte mindig "a bürokratikus – vagyis lélektelenül, ridegen, formálisan hivatalos – ügyintézést, illetve a hivatalos szervek túltengő hatalmát" jelenti.

A bürokrata alapvetően ugye főnév volna (ld. fent), de persze jelző is lehet, a Bakosban ezt jelzik is: második jelentése a bürokratikusnak felel meg: "a bürokráciát követő, az előírások betűjéhez, formájához ragaszkodó, merev, kicsinyes". Nálad a bürokrata a "szavak" előtt állt jelzőként, tehát valami olyasmit jelenthetett, hogy 'a bürokratákra, ill. a bürokráciára jellemző' – legalábbis én így értettem.

Úgy vélem azonban, hogy a bürokrácia lényege éppen nem a szavakban, hanem a tettekben van.

Ha azt mondja Mancika a hármas ablaknál, hogy "Ezt a hármat itt töltse ki, írja alá kétszer, tépjen egy másik sorszámot, és majd szólítják a 12-esnél, üljön le, hosszú lesz.", az éppen ugyanannyira bürokratikus eljárás lehet, mint ha ugyanezt (túl)cizelláltan megfogalmazva – akár még engem is megszégyenítő tudálékossággal ;-) – adja elő, pl.:

"Kedves hölgyem, kérem tisztelettel, hogy az átnyújtott nyomtatványokat – a hátoldali útmutatófejezetek tüzetes és alapos átolvasását követően – kitölteni szíveskedjék, majd kettős szignóval ellátva hitelesítse a dokumentumokat, és fáradjon a sorszámkiadóhoz, ahol újabb sorszám húzásával igényelheti, hogy a tizenkettes ablaknál mielőbb szólíthassuk az ügy folyamatba helyezése céljából. Szíveskedjék addig az ügyfélváróban helyet foglalni!"

De hogy ne legyek igazságtalan: a köznévben igazad van, és az is bejött, hogy segítettél, mert nélküled nem jöhetett volna létre a fenti szösszenetem. Rajtam tehát segítettél (kiélhettem a grafomániám), a kérdező pedig majd megmondja, hogy rajta is-e. :-)

Amúgy bocs, ha idegesítő a stílusom, de örülök, hogy nem vagyok ezzel egyedül. :-)

(Néha én is kiakadok a sajátomtól, ha elolvasom utólag, ezért ettől igyekszem tartózkodni. ;-)

2014. júl. 8. 20:41
 9/14 anonim ***** válasza:
55%

Ismét bizonyítottam: a 6. és 7. válaszoló is én voltam, azt gondoltam kiderü számodral, másrészt utólag eszembe jutott, persze ez mit sem ér...

Köszönöm, hogy felvilágosítottál hiányosságaimról. De nem trollkodok tovább, úgyis untatlak, de magamat is...Jó éjt!

2014. júl. 8. 21:07
 10/14 anonim ***** válasza:
55%
Hujj, nem sértés volt a számodra (ott az elején), hanem tényleg: utólag jut eszembe, hogy szegény nem fogja tudni, hogy ugyanaz vagyok, az nem sokat ér...Hajj, már elvesztem a szarkazmusban...
2014. júl. 8. 21:13
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!