Hogy írjuk helyesen ezt az igét? "szkennel" vagy "szkenel"?
Az első: szkennel.
Lásd itt: [link]
De miért duplázódik az "n"?
telefon - telefonál
dob - dobol
fej - fejel
könyv - könyvel
kéz - kezel
(és nem telefonnál, dobbol, fejjel stb.)
A jövevényszavak másképp "viselkednek".
Írásban a scanner és scanning szavakban is duplázódik az n; az angol/amerikai kiejtésben nem, de a magyarosban igen. A helyesírás pedig jelen esetben a kiejtést követte.
Uram, Ön megtisztel engem!
Nem csalódtam, "tenkjú"!
A szken, ban, szpem, dzsem stb idegenből átvett magyar szavak helyes ragozása:
szkenel, banol, szpemel, dzsemel stb.
Benne van a Helyesírási szótárban hogy hogyan kell egy főnevet ellátni -el -ol képzővel, és hát így kell, ahogyan írtam \o/
Nyilván ahol nem a főnév, hanem az ige jön át, ott megmarad idegenből a dupla mássalhangzó: pl a trim szó egyelőre nem jött át, a trimmel ige viszont igen. (Nyilván ha a trim is magyar szó lesz, akkor a trimmel igéből is trimel lesz.)
A hunspell helyesírásellenőrző önkényesen úgy döntött hogy a Magyar helyesírás szabályai szerinti helyes alakokat aláhúzza, és a helytelenekre cseréli ki. (Gondolom valami tájnyelvet beszél, persze ez nem indok. Igazából semmi sem indok.)
Ha annyit fog szenvedni, mint amennyi kárt okoz ezzel a nyelv használóinak, akkor nem irigylem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!