Hogyan írjuk helyesen? Leah-tól, vagy Leahtól?
Figyelt kérdés
És hogyan lehet eldönteni, hogy mikor kell kötőjelet tenni, és mikor nem? Előre is köszi a válaszokat:)2014. máj. 12. 20:00
1/5 anonim válasza:
Leahtól.
Kötőjelet akkor teszünk, ha az egybeírás zavarná az olvashatóságot vagy értelmezhetőséget, vagy célszerű az eredeti szó alakját kiemelni vagy hangsúlyozni. Amikor nem zavaró, minden esetben az egybeírást alkalmazzuk.
2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, sokat segítettél.:)
2014. máj. 12. 20:52
3/5 anonim válasza:
Engem speciel zavar (és szerintem mást is); nem hiszem, hogy úgy kell olvasni, hogy "leah", sokkal inkább úgy, hogy "lea", de mondom, nem tudom, hogy hogyan kell ejteni.
Idegen eredetű szavak esetén, ha az írásmód nagyban eltér a kiejtéstől, akkor használunk kötőjelet; ebből az is következik, hogy ha nem, vagy csak kis mértékben tér el, akkor a szó egybeírandó a toldalékkal.
4/5 anonim válasza:
Ha az utolsó hang néma, vagy máshogy ejtjük, mint írjuk, akkor kell a kötőjel (pl. Christine-nel, Peugeot-val), de jelen esetben én sem tudom, hogyan kellene ejteni a Leah nevet, ettől függ a toldalékolás :)
5/5 bloodbunny válasza:
A 4. válasz a helyes. Sok név végződik "h"-val: Delilah, Leilah, Norah stb., ezek végén a "h" néma, tehát Delilah-tól, Leilah-val.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!