Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan írjuk helyesen? Leah-tó...

Hogyan írjuk helyesen? Leah-tól, vagy Leahtól?

Figyelt kérdés
És hogyan lehet eldönteni, hogy mikor kell kötőjelet tenni, és mikor nem? Előre is köszi a válaszokat:)

2014. máj. 12. 20:00
 1/5 anonim ***** válasza:
0%

Leahtól.

Kötőjelet akkor teszünk, ha az egybeírás zavarná az olvashatóságot vagy értelmezhetőséget, vagy célszerű az eredeti szó alakját kiemelni vagy hangsúlyozni. Amikor nem zavaró, minden esetben az egybeírást alkalmazzuk.

2014. máj. 12. 20:33
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, sokat segítettél.:)
2014. máj. 12. 20:52
 3/5 anonim ***** válasza:
58%

Engem speciel zavar (és szerintem mást is); nem hiszem, hogy úgy kell olvasni, hogy "leah", sokkal inkább úgy, hogy "lea", de mondom, nem tudom, hogy hogyan kell ejteni.

Idegen eredetű szavak esetén, ha az írásmód nagyban eltér a kiejtéstől, akkor használunk kötőjelet; ebből az is következik, hogy ha nem, vagy csak kis mértékben tér el, akkor a szó egybeírandó a toldalékkal.

2014. máj. 12. 21:21
 4/5 anonim ***** válasza:
76%
Ha az utolsó hang néma, vagy máshogy ejtjük, mint írjuk, akkor kell a kötőjel (pl. Christine-nel, Peugeot-val), de jelen esetben én sem tudom, hogyan kellene ejteni a Leah nevet, ettől függ a toldalékolás :)
2014. máj. 12. 22:37
 5/5 bloodbunny ***** válasza:
A 4. válasz a helyes. Sok név végződik "h"-val: Delilah, Leilah, Norah stb., ezek végén a "h" néma, tehát Delilah-tól, Leilah-val.
2014. máj. 17. 02:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!