Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan kell helyesen írni az...

Hogyan kell helyesen írni az alábbi mondatot?

Figyelt kérdés

X. Y. vagyok, római katolikus vallású keresztény író.

vagy

X. Y. vagyok, római katolikus keresztény vallású író.

esetleg más változat lenne a helyes?

Mi nagy- és mi kisbetű?

A példában található „író” elé vagy más hivatás elé kell vessző?

Köszönöm előre is.

2014. máj. 13. 13:37
 1/6 anonim ***** válasza:

"római katolikus vallású keresztény író"

"római katolikus keresztény vallású író"

Szerintem mindkettő helyes, csak kicsit mást jelentenek. A "római katolikus keresztény vallású" a vallás leírása, ezen kívül író. Az első esetben meg "római katolikus vallású", és ezen felül olyan író, aki keresztény vallással kapcsolatos, keresztény témájú írásokat publikál.

2014. máj. 13. 14:14
 2/6 anonim ***** válasza:
Amúgy szerintem jól írtad, minden kisbetű és vessző is csak oda kell, ahova tetted.
2014. máj. 13. 14:16
 3/6 BringaManó ***** válasza:
94%

csak a "római katolikus keresztény vallású"-ban teljesen fölösleges a keresztény szó (furán is hat így a kifejezés), úgyhogy inkább az elsőre szavaznék

(presze, szigorúan véve abban is fölösleges, de az legalább nem hangzik furán :-)

akár az is elég lehet, hogy "római katolikus író"

(szól ez ellen valami? mást jelent, mint a "római katolikus vallású író"?)

2014. máj. 13. 16:17
 4/6 anonim ***** válasza:
82%

"Római katolikus keresztény"

Ez itt szóhalmozás (pleonazmus). Ha valaki római katolikus, az magától értetődően nem buddhista, nem muzulmán, hanem keresztény, nem?

Megettem a leveses és lédús barackot, ittam rá behűtött hideg vizet... (Hogy aztán ennek mik a következményei, arról nem beszélek, mert az fájdalmas és dulorózus lesz...)

2014. máj. 13. 19:11
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Picit tényleg szóhalmozás, de szerintem a kérdező a keresztény vallást pontosította a római katolikussal. Olyasmi, mint pl. az ortodox keresztény, szunnita muzulmán, stb.

:)

2014. máj. 14. 09:04
 6/6 bloodbunny ***** válasza:
A "római katolikus keresztény" nem pleonazmus. Minden ló négylábú, de nem minden négylábú ló - minden római katolikus keresztény, de nem minden keresztény római katolikus. A "lópaci" pleonazmus, de a "kanca ló" és a "mén ló" nem. Pleonazmus viszont a "római katolikus pápista" és a "református kálvinista".
2014. máj. 17. 03:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!