Hogyan kell helyesen írni az alábbi mondatot?
Szabadidőmben amikor csak tehetem, a természetet járom.
Szabadidőmben, amikor csak tehetem, a természetet járom.
Szerintem az első, de Word szerint kell vessző, így elbizonytalanodtam. :) Köszi előre is!
Szerintem meg a második.
Nem tudom, hogyan mondják pontosan, de ez afféle közbevetett mellékmondat.
"Szabadidőmben a természetet járom, amikor csak tehetem." Itt egyértelmű, hogy melyik a két tagmondat. A fenti példában ugyanez, csak épp mellékmondat beékelődik a főmondatba.
Ági
Igen, a második a helyes.
Ez az a fajta mondat, amikor a közbevetett tagmondatot vessző, gondolatjel, vagy zárójel közé tehetjük.
Mindhárom forma helyes.
Szabadidőmben, amikor csak tehetem, a természetet járom.
Szabadidőmben - amikor csak tehetem - a természetet járom.
Szabadidőmben (amikor csak tehetem) a természetet járom.
Szia, Ági!
Pontosan ezek a példák jutottak eszembe a kérdés olvasásakor, mikor a te válaszodat még nem is láttam.
Gratula!
Mindkettő jó, de jelentésbeli különbség van köztük.
Az első azt jelenti, hogy a szabadidődnek minden lehetséges percét természetjárásra fordítod.
A második (kissé nyakatekert) változatnál a közbevetés sokkal hangsúlytalanabb, akár ki is lehetne venni a mondatból, mert csak a „Szabadidőmben” szót erősíti meg, valahogy így: „Szabadidőmben, tehát amikor nem kell dolgoznom, a természetet járom.” Ahogy Ági írta, ez esetben jó a két vessző, a két gondolatjel, illetve a zárójel is.
Az utolsó írta jól, mindkettő helyes, csak mást jelent. Alapesetben az első a jó, a második kissé nyakatekert.
Analógia a könnyebb érthetőség kedvéért:
"Tegnap mikor felkeltem, esett az eső."
Ez ugyebár egyértelműen azt jelenti, hogy akkor esett az eső, amikor tegnap felkeltem.
"Tegnap, mikor felkeltem, esett az eső."
"Tegnap - mikor felkeltem - esett az eső."
"Tegnap (mikor felkeltem) esett az eső."
Ezek pedig azt jelentik, hogy tegnap esett az eső, mellékinformációként (közbevetéssel) pedig közlöm, hogy akkor esett, amikor felkeltem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!