Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan írjuk ezt helyesen :...

Lászlóka74 kérdése:

Hogyan írjuk ezt helyesen : Á-gi vagy Ág-i? Sajnos nekem ez nagy dilemma! Köszönök minden segítséget!

Figyelt kérdés
2014. máj. 18. 18:50
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Ig-en Jul-ian-na! Tökéletesen érthető.

Akkor már miért írjuk nagybetűvel, hogy Ági, hiszen ha kicsivel írjuk, akkor is érthető, nem?

ág-i

Tökéletesen érti mindenki.

Sziasztok Bringamanó, Berta, Julianna újra az oldalon.

Örülök, hogy újra itt lehetek.

Ági

2014. máj. 20. 13:53
 12/18 BringaManó ***** válasza:
Szia. :-)
2014. máj. 20. 20:38
 13/18 anonim ***** válasza:

szijjja, Ági :)

örülök h megint látlak, már hijányoltalak

bár én is kevesebbet lógok erre mostanában, de feltünt, h eltüntél

tökre egyetértek veletek

mer a írásnak nem csak az a lényege h valaki kitudja felyezni magát

hanem h az olvasok azaz a cimzettek megis értsék

mékhozá a lehetö lekkönyebben és lekgyorsabban

a különféle hejessirási hibáktol hemsegö irást pedig elég nehézkes olvasni, mer sokájig tart

(Írni meg még nehezebb, bár hozzá lehet szokni. Ugye, Juli? :D)

2014. máj. 21. 10:21
 14/18 anonim ***** válasza:

Hát mán hodj a fenébe ne tudnák hozá szollni ehez mikor szerencs ére vanak ojanokk, akik lyoltunnak hejes írni és te is kitucc lyavittani mindííg amitt nadjon köszönök mer a nélkül megis ene a fene it Mind Enkit.

Aszt is nektek köszönhetemm, hogy mosmár könyeben irok hejtelenül min régeben, mer bele jötem, minta (érték nélkül) kis kutya a zugatássba!

Kuku, Ág-i, én is ritkán mutatkoztam mostanában, örülök, hogy megint öszvekerült a banda!

Lea Rosz Hejesi Rókal!

Reszkess, piszok, jön a hyp... izé, Berta! Meg a BuckóMackó! :D (Hogy mik nem jutnak az ember eszébe... Egész kicsi voltam, mikor ez a hirdetés járta!)

2014. máj. 22. 01:16
 15/18 anonim ***** válasza:

Reméltem, hogy hozzátok a formátokat.

Jót nevettem.

Ági

2014. máj. 22. 01:41
 16/18 Lenuci válasza:
Á-gi
2014. máj. 23. 08:24
 17/18 KovA1963 ***** válasza:

Ha (és az esetek 99%-ban bizonyára) a név elválasztásáról van szó - akkor úgy ahogy megbeszéltétek (Á-gi), más dolog, hogy utolsó kétbetűs szótagot lehetőleg ne válasszunk el, főleg ne ilyen rövidke szóból. Ha kifér a kötőjel, akkor már csak egy betű miatt az egész felhajtás :-) Egy betűt meg elválasztani tényleg tök értelmetlen, mert a kötőjel helyett kiírjuk és kész.

No persze ha a mondat végén van oszt pont a pontnak nem marad hely az szívás, a következő sor ne kezdődjön ponttal, de szerintem, ha egy i-vel és egy ponttal kezdődik az is béna :-) lenne.

Pillanatnyilag nem jut eszembe olyan helyzet, hogy az Ág-i helyes lehetne de nem kizárt, csak akkor az Ág szó más értelemben van esetleg mondat elején valamint az i képző kötőjellel kapcsolását is meg kell helyesírásszabályilag okolni.

Ha az Ág vezetéknév akkor i képzősen ági egybeírva kötőjel nélkül. Ha keresztnév lenne akkor lenne Ág-i de ilyen nincs. Szóval ha Ágiról van szó akkor Á-gi egyébként meg egyelőre nem jut eszembe ellenpélda, ám egy helyesírás ellenőrző a szót értelmezni nem tudván bajba kerülhet vele és nem kizárt, hogy elfogadja a hibás változatot is... amiből levonhatnánk a téves következtetést, hogy helyes.

A kérdés egyértelműbb lett volna, hogy ha így hangzik: "hogy választjuk el (helyesen) az "Ági" nevet.

Hogy hogy írjuk helyesen az sokmindentől függhet, amivel esetleg egy helyesírás ellenőrző nem boldogul.

2014. máj. 23. 10:22
 18/18 BringaManó ***** válasza:

Kedves KovA!

Többször is a szívemhez kaptam, de a legjobban ezt nem értem: "Ha keresztnév lenne akkor lenne Ág-i".

Úgy értetted, hogy ha többelemű név utolsó tagja lenne, akkor lenne kötőjeles? (pl. Kovács Ág-i)

Jelzem, ehhez nem kötelező az utolsó tagnak keresztnévnek lennie, lehetne többelemű vezetéknév is, pl.:

Kovács Ág István híres az elveiről. Én is Kovács Ág-i elveket vallok.

2014. máj. 24. 01:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!