Hogyan írjuk ezt helyesen : Á-gi vagy Ág-i? Sajnos nekem ez nagy dilemma! Köszönök minden segítséget!
Ig-en Jul-ian-na! Tökéletesen érthető.
Akkor már miért írjuk nagybetűvel, hogy Ági, hiszen ha kicsivel írjuk, akkor is érthető, nem?
ág-i
Tökéletesen érti mindenki.
Sziasztok Bringamanó, Berta, Julianna újra az oldalon.
Örülök, hogy újra itt lehetek.
Ági
szijjja, Ági :)
örülök h megint látlak, már hijányoltalak
bár én is kevesebbet lógok erre mostanában, de feltünt, h eltüntél
tökre egyetértek veletek
mer a írásnak nem csak az a lényege h valaki kitudja felyezni magát
hanem h az olvasok azaz a cimzettek megis értsék
mékhozá a lehetö lekkönyebben és lekgyorsabban
a különféle hejessirási hibáktol hemsegö irást pedig elég nehézkes olvasni, mer sokájig tart
(Írni meg még nehezebb, bár hozzá lehet szokni. Ugye, Juli? :D)
Hát mán hodj a fenébe ne tudnák hozá szollni ehez mikor szerencs ére vanak ojanokk, akik lyoltunnak hejes írni és te is kitucc lyavittani mindííg amitt nadjon köszönök mer a nélkül megis ene a fene it Mind Enkit.
Aszt is nektek köszönhetemm, hogy mosmár könyeben irok hejtelenül min régeben, mer bele jötem, minta (érték nélkül) kis kutya a zugatássba!
Kuku, Ág-i, én is ritkán mutatkoztam mostanában, örülök, hogy megint öszvekerült a banda!
Lea Rosz Hejesi Rókal!
Reszkess, piszok, jön a hyp... izé, Berta! Meg a BuckóMackó! :D (Hogy mik nem jutnak az ember eszébe... Egész kicsi voltam, mikor ez a hirdetés járta!)
Reméltem, hogy hozzátok a formátokat.
Jót nevettem.
Ági
Ha (és az esetek 99%-ban bizonyára) a név elválasztásáról van szó - akkor úgy ahogy megbeszéltétek (Á-gi), más dolog, hogy utolsó kétbetűs szótagot lehetőleg ne válasszunk el, főleg ne ilyen rövidke szóból. Ha kifér a kötőjel, akkor már csak egy betű miatt az egész felhajtás :-) Egy betűt meg elválasztani tényleg tök értelmetlen, mert a kötőjel helyett kiírjuk és kész.
No persze ha a mondat végén van oszt pont a pontnak nem marad hely az szívás, a következő sor ne kezdődjön ponttal, de szerintem, ha egy i-vel és egy ponttal kezdődik az is béna :-) lenne.
Pillanatnyilag nem jut eszembe olyan helyzet, hogy az Ág-i helyes lehetne de nem kizárt, csak akkor az Ág szó más értelemben van esetleg mondat elején valamint az i képző kötőjellel kapcsolását is meg kell helyesírásszabályilag okolni.
Ha az Ág vezetéknév akkor i képzősen ági egybeírva kötőjel nélkül. Ha keresztnév lenne akkor lenne Ág-i de ilyen nincs. Szóval ha Ágiról van szó akkor Á-gi egyébként meg egyelőre nem jut eszembe ellenpélda, ám egy helyesírás ellenőrző a szót értelmezni nem tudván bajba kerülhet vele és nem kizárt, hogy elfogadja a hibás változatot is... amiből levonhatnánk a téves következtetést, hogy helyes.
A kérdés egyértelműbb lett volna, hogy ha így hangzik: "hogy választjuk el (helyesen) az "Ági" nevet.
Hogy hogy írjuk helyesen az sokmindentől függhet, amivel esetleg egy helyesírás ellenőrző nem boldogul.
Kedves KovA!
Többször is a szívemhez kaptam, de a legjobban ezt nem értem: "Ha keresztnév lenne akkor lenne Ág-i".
Úgy értetted, hogy ha többelemű név utolsó tagja lenne, akkor lenne kötőjeles? (pl. Kovács Ág-i)
Jelzem, ehhez nem kötelező az utolsó tagnak keresztnévnek lennie, lehetne többelemű vezetéknév is, pl.:
Kovács Ág István híres az elveiről. Én is Kovács Ág-i elveket vallok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!