Másabb? Létezik?
Nem.
Helyette a "különbözik" szót használjuk.
Nem vagyon nagy nyelvész, de szerintem a más szónak kétféle értelme van. Egyrészt van ilyen jelentése is: egyéb, további, másik. „És most következzen valami egészen más.”, ahogy a Monty Pythonban oly sokszor lehangzik, vagy „más kárán tanul az okos”. Ilyen értelemben a más pusztán annyit jelent, hogy „nem ez, hanem az”. Ebben az esetben ugyanúgy nem lehet fokozni, mint ahogy a szinonimáit sem. Nincs olyan, hogy „továbbibb”, „másikabb”, pláne olyan, hogy „egyébb?” vagy „egyébebb”.
De van szerintem egy olyan értelme is, hogy eltérő, különböző. Itt olyan melléknévi szerepet tölt be, aminek mértéke van, így fokozható. Egy nyelvész valószínű ez ellen tiltakozna, hiszen a más nem melléknév, hanem névmás, de ettől még valahogy mégis úgy bánunk vele bizonyos esetekben, mintha melléknév lenne. Ahogy van eltérőbb, különbözőbb, úgy miért nem lehetne másabb. Mondjuk sokkal szebben cseng talán az, hogy sokkal eltérőbb, jobban különböző, nagyon más.
De hogy mit mondana erre egy nyelvész azt nem tudom. A Google mindenesetre 257 000 találatot ad a "másabb" kifejezésre, tehát a köznyelvben használjuk. Márpedig a nyelvtani törvények nem olyan érelemben törvények, ahogy a jogi törvények, hogy tiltásokat tartalmaz, és hozzá szankciókat, hanem inkább olyan értelemben törvények, mint a fizikai törvények, amit a világ jelenségeiből szűrünk le, állapítunk meg, és ha úgy látjuk, hogy a világ nem ezen törvényszerűségek alapján működik, akkor meg kell változtatni a törvényeket. (Persze ettől még jogos és célszerű is elvárni az emberektől, főleg akkor, ha sok emberhez eljut egy írás, hogy az megfeleljen ezen törvényszerűségeknek.)
Amúgy rákeresve ilyeneket találtam:
A www.helyesírás.hu ( [link] ) is felkínálja a „másab” alak javításaként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!