Titeket nem zavar ha valaki azt mondja/ írja hogy "szöllő"? Mert engem nagyon zavar.
Sok helyütt így mondják, én inkább nyelvi jellegzetességről vagy tájnyelvről beszélnék, mint hibáról. Viszont leírni mindenképp szőlő-ként kell.
Ez olyan, mint az Attila név. Soha nem hallottam még leírás szerint kimondva.
engem az ilyen kérdések jobban zavarnak.
dehát izlések és pofonok...
A "harmadiknak" (23:15-ös) nyomtam egy zöldet! Jót nevettem!
Kedves Kérdező! Nem kell mindjárt anyázni (mégha nyomtál is egy szmájlit a végére).
Sok olyan szó van, ami nagyon zavarhatna Téged! Attól még a köznyelv másként mondja, mint a helyesírás azt diktálná.
Csak néhány példa:
- Attila-Atilla (mint már előttem is írták, ráadásul asszem' mindkét forma hivatalos)
- Egyenlőre-egyelőre (figyeld csak meg a TV-ben a hírolvasók is "N"-nel mondják, pedig ha más nem is, de ők biztos tanulnak beszédtechnikát
- Idéglenes-ideiglenes
stb...stb...
"A helyesírás valamilyen szinten elfogadja a nyelvi változatok létét, például egyaránt lehetséges fel–föl, lány–leány, foltoz–foldoz (l. AkH. 25.), míg más változatokat a helyesírási normán kívül esőnek ítél, például *szöllő, *kőrut (l. AkH. 17.). Ez a megszorítás azonban főként a köznyelv írott, sztenderd változatára vonatkozik."
Forrás:
De, hogy a kérdésre is válaszoljak: engem nem zavar a "szöllő" ilyen módon való mondása/írása.
A kiejtés tájanként változó lehet. A nyelvjárások és tájszólások természetes részei minden nyelvnek, a szó írásmódja az "irodalmi" nyelv(járás) szerint elfogadott.
Engem sokkal jobban zavar az amikor olyanokat írnak és mondanak mint:
- "Bent van a házba" - "Bent van a házban" helyett
- "Az autóba hagytam" - "Az autóban hagytam" helyett
és a többi
Ha ezt magukat műveltnek nevező emberek (akár újságírók is!!!) követik el az még szörnyűbbé teszi e bűnt. Igazi nyelvrombolás amikor a gyerekek a tanáraiktól, a tévéből ezt hallják a könyvekben pedig ezt olvassák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!