Minden páros szerv egyes számban? (részletek lent)
Ennek értelmében nyugodtan használhatod többesszámban is indokolt esetben.
A magyar nyelvi gondolkodásmódot ne akard logikátlanságnak felfogni.
Éppen, hogy az ellenkezője.
A két karod, a két lábad, a két szemed együttesen tökéletes.
Ha az egyik hiányzik, akkor a cselekvőképességedben, az érzékelőképességedben fogyatkozol meg.
félkarú, félszemű, féllábú, féleszű
Ez a gondolkodásmód nem csak a testrészeinkre érvényes.
A férfi csak a feleséggel lehet egész.:-)
Mert ő a "másik fele", s az élete csak vele lehet teljes, vagyis egész.
Gyönyörű a magyar nyelv.
Ne kérd számon rajta azt, ami az egyik leglogikusabb, legszebb sajátja, jellemzője.
Bocs, az "indokolt eset" helyett inkább az "adott eset" lett volna helyes, azaz "amikor úgy gondolod". :)
A "feleség" szót illetően pedig nagyon szép az előző válaszoló leírása, és nincs is távol az igazságtól, de azért a valóság ennél némileg prózaibb:
(Fú, hogy ezt az "adott esetben" divetot hogy utálom... :-/ nekem az nem ezt az általános, semmit sem jelentő töltelékkifejezést jelenti, hanem hogy "ebben/abban az adott esetben".
Sokkal jobb volt az "indokolt eset" az #1-ben, "adott eset"-tel semmit sem jelentene, sőt nem is érteném azt a mondatot... :-/ )
#2: "indokolt eset": többféle lehet, tényleg jó példák voltak eddig itt is, meg az e-nyelves linken is:
van, hogy fontos, hogy nem egyes sszám, hanem többes szám, pl. a balesetben eltörtem a térdeimet;
van, amikor kétfélét jelent a kettő;
ahogy írtad is, a szerkezet is indokolhatja (karjai közé, kezeim között);
de egyébként az is egy nagyon jó érv, hogy bután hangzik – ha neked bután hangzik, akkor ne úgy mondd! Komolyan.
(Egyébként nekem azzal nincs bajom, hogy "keresztben áll a szeme", ahogy azzal sem, hogy "keresztbe tette a lábát". De ez szubjektív dolog, ettől még neked hangozhat bután.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!