A magyarban miért 3 igeidő van?
Figyelt kérdés
A lettem volna, lehettem volna, lennem kellett volna stb. azok akkor mik?? Elméletileg ezeknek is külön igeidőknek kéne, hogy legyenek. (kéne, hogy legyenek, ez is ilyen).2013. dec. 26. 19:37
1/7 anonim válasza:
Amikor iskolába "jártam volt", azt mondták, hogy ezek az igeidők kikoptak.
2/7 anonim válasza:
Nem kellene, hogy külön igeidők legyenek, hiszen egyértelműen múlt idejűek. De nem kijelentő, hanem feltételes módúak. A kettőnek semmi köze egymáshoz.
Read more:
3/7 |Orfeusz| válasza:
Az az igeidő, ami szó szerint más időt fejez ki. Angolban nagyon jó érződik (van is 12 igeidő): pl a present perfect és a present continious között. Az első általánosságban beszél, míg a másik kifejezi, hogy időben éppen most történik a cselekvés.
4/7 anonim válasza:
Volt még 3 másik múlt időnk és egy másik jövő idő is. De ezek eltűntek.
5/7 anonim válasza:
Több múlt idő vala. - (ez például a folyamatos múlt idő volt - vala, vala vala így végződött sok verssor:)Kikoptak.
6/7 anonim válasza:
Mert mi magyarok rájöttünk, hogy 3 igeidő is elegendő. :) És a különböző múlt idejű alakok között nincs lényegi különbség.
Ha ezer év múlva élnek még emberek és lesz még angol nyelv, eléggé könnyen lehet, hogy onnan is kikopik a francba.
Különösen, hogy az angolt idegen nyelvként mennyien beszélik, vagy próbálják beszélni, ez redukálódni fog. Az amerikai angolban pl ott van az "aint" na, efféle egyszerűsödáések több mint valószínű lesznek.
7/7 anonim válasza:
Visszavonom az előzőt, azonnal eszembe jutott, hogy az angolok pl feltételes szerkezetet hogyan készítenek, arra mindenképpen szükség lesz minimum, ahogy a magyarban is a feltételes módra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!