Hova irjam az aposztrofot magyarban?
Az aposztrófot (= hiányjelet) értelemszerűen mindig oda tesszük, ahonnan hiányzik valami. (Nem csak a magyar nyelvben.)
A kötőjelet pedig - szintén értelemszerűen - a számmal leírt szótő és a toldaléka közé.
Tehát: '70-es évek.
Véleményem szerint az aposztróf nem is feltétlen szükséges, ez inkább csak egyfajta divat.
Hiszen akkor sem használjuk, ha betűvel írjuk ki. Furcsán nézne ki, ha azt írnánk, hogy 'hetvenes évek.
Persze, ha már használjuk, akkor valóban az elejére kell.
Nemrég olvastam egy nyelvészeti cikket, amelyben a szerző az aposztrófok gyakori használatát ostorozta (hisz’, épp’ stb). Szerintem is felesleges a nagy részük, én speciel csak akkor használom az aposztrófot, ha mindenképp szükséges az értelmezéshez, pl. a majd szónál nem mindig egyértelmű, ha a majdnem szónak a rövidített formája.
Még egy dolog: a helyes aposztrófkarakter az alt+0146 kombinációra jön elő. A shift+1-es változatot nem használjuk a magyarban. (A Word automatikusan át is javítja.)
Nekem még mindig nem jön elő semmilyen karakter semmilyen kombinációra, pedig már annyit próbáltam... :(
És a Word sem javítja át sem az aposztrófot, sem a macskakörmöt. Lehet, hogy valamit át kellene állítanom a gépemen? :O
Igen, mindig be van (hacsak véletlenül ki nem nyomom); szóval lehet, hogy amikor próbálgattam, akkor épp nem volt, de nem valószínű. Szóval bonyolult, mint mindig.
De épp ma oldódott meg valami csoda folytán a probléma, tessék néhány példa:
—
„és”
»még ez is«
°
Azért köszönöm szépen. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!