Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mikor kell vesszőket használni?

Mikor kell vesszőket használni?

Figyelt kérdés

Milyen szavak előtt, tagmondatok között?

Tudtok segíteni?

Dolgozatot írunk belőle és nem értem. :/

Nagyon megköszönném, ha példamondatokkal is tudnátok szemléltetni.

Előre is nagyon szépen köszönöm. :)

2013. nov. 17. 10:36
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
100%

Ahhoz képest, hogy nem tudod, egész jól érzed, mert helyesen használod :) Legalábbis ebben a kevés szövegben, amit a kifejtősben írtál.

[link]

2013. nov. 17. 10:38
 2/28 anonim ***** válasza:
46%

A gugli is segíthet, meg a magyar helyesírás szabályai c. könyvben is lehetnek ilyen részek, bár azt nehéz felfogni, annyi a szabály. A vesszőkérdés viszont nem valami bonyolult.

A tagmondatok között kell, ill. új gondolatok között. Általában ilyenkor egy új ige is megjelenik. Pl. Fúj a szél, csapkodja az ajtót.

Ha ellenben ugyanarra a dologra vonatkozik több ige is, és nem egy külön gondolatról van szó, akkor nem kell, nem szabad. Pl. Lemázolta és kifestette a falat.

A kötőszavak előtt is kell (amely, ami, mert, amikor, stb.), és a hogy előtt. Egy finomság: az ahelyett, hogy, anélkül, hogy stb. típusnál lehet a vessző az ahelyett, anélkül, stb. előtt, és akkor a hogy előtt nincs. (Bár ezt lehet, hogy egyes tanárok sem tudják.)

És a hasonlatoknál (mint).

Felsorolásnál. (a stb. előtt is)

Megszólításnál. Mondd, Pista.

Visszaható névmás. Mátyás, az igazságos.

2013. nov. 17. 13:29
 3/28 BringaManó ***** válasza:
96%

#1:

Szerintem meg nem használta jól:

Dolgozatot írunk belőle_,_ és nem értem.

#2:

Veled sem értek egyet mindenben:

A vesszőkérdés sajnos igenis nagyon bonyolult tud lenni, a tagmondatok vesszővel való elhatárolásáról pl. lásd OH. 324–326. oldal... Nem rövid. A szabályszerűségek – így részletezve – eleve nem egyszerűek, és még olyan esetekkel is meg vannak spékelve, amikor így is jó, úgy is jó...

Az is tévedés, hogy

"Felsorolásnál. (a stb. előtt is)".

Ugyanis az stb. elé csak akkor kell vessző, ha a teljes formáját kiírva ("és a többi") is kellene. Sima felsorolásnál például nem.

Az általad írt "(amely, ami, mert, amikor, stb.)"-ben sem kell tenni vesszőt az stb. elé...

"A kötőszavak előtt is kell, és a hogy előtt."

Jelzem: a hogy is kötőszó...

(És az sem igaz, hogy mindig kell elé vessző, pl. kötőszóhalmozás esetén nem biztos:

Hazament, és hogy hamar meleg legyen, rögtön begyújtotta a kályhát.)

"Visszaható névmás. Mátyás, az igazságos."

Itt nyoma sincs visszaható névmásnak, valamit összekevertél.

[Szegény kérdező... Jó helyre jött okosodni... :-)]

2013. nov. 17. 13:57
 4/28 anonim ***** válasza:
Igazad van, ez nem visszaható névmás, hanem értelmező jelző. De nem kell mindenbe belekötni. Szerinted bonyolult dolgozat lesz neki a vesszők használatáról? Egyébként szerintem sokkal könnyebb téma, mint sok más, például a kis- és nagybetűk, tulajdonnevek, egybe- és különírás, stb. (itt vesszőt tettem a stb. elé!). Ez semmi azokhoz képest.
2013. nov. 17. 14:05
 5/28 anonim ***** válasza:
Egyébként azért vettem a bátorságot, hogy válaszoljak, mert nagyon jó a helyesírásom, és az ilyen alap dolgokat többnyire tudom, bár vannak hibáim.
2013. nov. 17. 14:07
 6/28 BringaManó ***** válasza:
93%

@ „belekötés”:

Úgy érted tehát, hogy nem a válasz érdemi, a kérdés lényegére vonatkozó részeihez írtam az észrevételeimet?... :-o

Hogy bonyolult lesz-e a doga, azt nem tudom (valószínűleg az ő tudását meghaladja, ha segítséget kér...) – de az biztos, hogy nem segít rajta (sem most, a dolgozatban, sem hosszabb távon), ha téves „szabályokat” tanítunk neki...

Persze biztos, hogy a dogában viszonylag könnyű kérdések lesznek. Pl. egy stb.-s felsorolás ilyen lehet. (De látom, hogy azokkal örök haragban leszel. :-)

És valóban vannak más bonyolult témák _is_.

Egyébként örülök, hogy nagyon jó a helyesírásod. De szerintem erre a témára is igaz, mint általában mindenre, hogy akkor mondhatja valaki, hogy igazán jó (kezd lenni) benne, ha már tudja, hogy mit nem tud.

2013. nov. 17. 15:44
 7/28 A kérdező kommentje:

Amikor valami helyesírással kapcsolatos kérdést teszek fel, a válaszolók mindig összevesznek.

Már kezdem azt hinni, hogy ez valahol az én hibám...:)

Mindenesetre köszönöm a válaszokat, kedves tőletek, hogy ennyire próbáltok segíteni. :)

Igazából nekem az a nehéz, ha egy vesszők nélküli szövegbe be kell írni az írásjeleket. Mindig valahogy rosszul értelmezem a szöveget és rossz helyre teszek vesszőt..:/

pl. ilyen mondatokba:

"Használ öregség ellen s ezt kevesen tudják némiképp pótolni tudja a pénzt."

2013. nov. 17. 16:11
 8/28 BringaManó ***** válasza:
86%
Na tessék, először belekötöttem, aztán már össze is vesztem... – Hát kellett nekem óvatos, higgadt és nagyrészt tényszerű kiigazítással élnem?... :-)
2013. nov. 18. 09:49
 9/28 anonim ***** válasza:
96%

Kedves kérdező!

Legutolsó mondatod kapcsán találtam egy jó feladatsort a vessző használatáról.

Legjobb tudásom szerint megpróbálom behelyettesíteni a vesszőket.

Karácsonyi biztató

Küszöbön az ünnep, s a hazai közönség, mely közmondásosan igényes és művelt, a könyvesek kirakata előtt tűnődik.

Minden viharon át hű marad a könyv. Örömünk szaporítja, gondunk-bajunk megosztja. Elkísér a betegségbe, szerelmi bánatra langyos balzsam.

Használ öregség ellen, s ezt kevesen tudják, némiképpen pótolni tudja a pénzt. Hívebb a barátnál, az ellenségnél, az állat- és növényvilágnál, csak a tárgyak tudnak oly hívek lenni, mint a könyv. Élethossziglan van mondanivalója, velünk marad halálunk órájáig... Még azon túl is.

Testedet már régen iszappal oldották a föld nedvei, mikor valaki előveszi a könyvedet. "Nézd milyen szép! Ezt ő vette szegény!" Ez az a könyv, amit most készülsz megvenni. A könyvedet nézi, de a könnyein keresztül a te képedet idézi, karácsonyi olvasó.

Örkény István

Tagmondatok között: Küszöbön az ünnep, s a hazai közönség

Felsorolás: igényes és művelt

Tagmondat beékelődése: mely közmondásosan igényes és művelt

Tagmondatok között: Örömünk szaporítja, gondunk-bajunk megosztja, használ öregség ellen, némiképpen pótolni tudja a pénzt

Tagmondat beékelődése: s ezt kevesen tudják

Felsorolás: Hívebb a barátnál, az ellenségnél, az állat- és növényvilágnál,

Tagmondatok között: csak a tárgyak tudnak oly hívek lenni, mint a könyv

Tagmondatok között: Élethossziglan van mondanivalója, velünk marad halálunk órájáig.

Következő mondatban is tagmondatok között van. Kötőszó a mikor.

Értelmező jelzős szerkezet: ez az a könyv, amit most készülsz megvenni.

/Melyik könyv? az a könyv, amit/

mely közmondásosan értelmes és művelt

Ki az, aki közmondásosan értelmes és művelt? a hazai közönség

Tagmondatok között: A könyvedet nézi,

de a könnyein keresztül a te képedet idézi,

Megszólítás: karácsonyi olvasó

Nagyon fontos, hogy felsorolásnál, az és előtt nem teszünk vesszőt.

alma, körte, őszibarack és szilva

kanál, kés és villa

olvasás, írás, számolás és rajzolás

Remélem, tudtam segíteni.

Ági

2013. nov. 18. 11:15
 10/28 anonim ***** válasza:

Egyszerű:

1. az összetett mondat tagmondatainak határán.

2. az egyszerű mondatban a halmozott mondatrészek között.

(Ez utóbbit neveztétek másodikban "felsorolásnak".

:)

2013. nov. 18. 11:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!