Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Monológban lehet használni...

Monológban lehet használni kötőjelet?

Figyelt kérdés

Pl.:

- Eddig akárhányszor hosszabb időre hagytam el feleségemet, mindig akadtak ügyeim len-, vagy szaténszoknyákkal, ...

2013. okt. 25. 11:48
 1/5 anonim ***** válasza:
mi koze a monolognak ahhoz, hogy kotojelet hasznalsz-e vagy sem? leirni a monologot ugyanugy kell, mint barmilyen mas szoveget, kiejteni meg a kotojelet ugysem kell...
2013. okt. 25. 13:34
 2/5 anonim ***** válasza:

Ugye tudod, mi a különbség a kötőjel és a gondolatjel között?

Amúgy mind a kettőt lehet használni monológban. A kötőjelre példa a „len- vagy szaténszatyor”, amit írtál. Szerintem a gondolatjel is elmegy az elején.

„– Eddig akárhányszor hosszabb időre hagytam el feleségemet – mondta magában –, mindig akadtak ügyeim len-, vagy szaténszoknyákkal,…”

2013. okt. 25. 13:36
 3/5 anonim ***** válasza:
*Mivel a „vagy” itt felsorolt elemeket választ el, nem kell elé a vessző. (Másodjára véletlen ott felejtettem.)
2013. okt. 25. 13:38
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Kedves 2-es, tudom, mi a különbség, csak én nem vagyok olyan ügyes, hogy ezen az oldalon tudjak gondolatjelet írni. Én "Ctrl+-"-szal szoktam, de itt az nem műxik.
2013. okt. 25. 13:55
 5/5 anonim ***** válasza:

Okok. A gondolatjelet megelőző és azt követő szóköz korrektül megkülönbözteti őt a kötőjeltől, még ha karakterkészletből adódó hiányosságok miatt véletlen csak a rövid van meg. Szóval helyesírásilag szerintem rendben van, amit írtál (a vagy előtti vesszőtől eltekintve, de az nem nagy szám). Amúgy Windows alatt a 'bal alt + 0150' ír gondolatjelet, ahol a számokat a numerikus billentyűzeten kell beütni az alt folyamatos nyomva tartása mellett. (Ugye ez a nagykötőjel is, csak akörül ritkán van szóköz.)

Csak azért merült fel bennem a kérdés, mert a kötőjelnek, ahogy 13:34-es is írja, semmi köze ahhoz, hogy párbeszédben vagy bárhol máshol van-e rá szükség. Ráadásul sokan nem tudják közöttük a különbséget.

2013. okt. 25. 14:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!