Monológban lehet használni kötőjelet?
Pl.:
- Eddig akárhányszor hosszabb időre hagytam el feleségemet, mindig akadtak ügyeim len-, vagy szaténszoknyákkal, ...
Ugye tudod, mi a különbség a kötőjel és a gondolatjel között?
Amúgy mind a kettőt lehet használni monológban. A kötőjelre példa a „len- vagy szaténszatyor”, amit írtál. Szerintem a gondolatjel is elmegy az elején.
„– Eddig akárhányszor hosszabb időre hagytam el feleségemet – mondta magában –, mindig akadtak ügyeim len-, vagy szaténszoknyákkal,…”
Okok. A gondolatjelet megelőző és azt követő szóköz korrektül megkülönbözteti őt a kötőjeltől, még ha karakterkészletből adódó hiányosságok miatt véletlen csak a rövid van meg. Szóval helyesírásilag szerintem rendben van, amit írtál (a vagy előtti vesszőtől eltekintve, de az nem nagy szám). Amúgy Windows alatt a 'bal alt + 0150' ír gondolatjelet, ahol a számokat a numerikus billentyűzeten kell beütni az alt folyamatos nyomva tartása mellett. (Ugye ez a nagykötőjel is, csak akörül ritkán van szóköz.)
Csak azért merült fel bennem a kérdés, mert a kötőjelnek, ahogy 13:34-es is írja, semmi köze ahhoz, hogy párbeszédben vagy bárhol máshol van-e rá szükség. Ráadásul sokan nem tudják közöttük a különbséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!