Mi segít abban, hogy a mondatban hová tegyük a vesszőt/vesszőket?
A középiskolás fiamnak van gondja vele. Én úgy gondolom érzem, hová kívánkozik vessző, de elmagyarázni nem tudom.
Kérlek, segítsetek!
A szabályok segítenek. :)
Az alapok:
1. Összetett mondatban a tagmondatok (különálló gondolatok) közé mindig vesszőt teszünk.
2. Felsorolás tagjai közé mindig vesszőt teszünk, kivéve: és, s, meg, vagy elé; pl. alany, állítmány, tárgy, határozó és jelző.
3. Mindig vesszőt teszünk a vonatkozó névmások (aki, ahol, amely, ami stb.) elé, mert tagmondatokat választanak el.
4. Megszólítás elé és után vesszőt teszünk. Pl. Figyelj, Rudi, mondok valamit!
Köszönéskor szintén: Szia, Barbi! Helló, Nati! stb.
5. Értelmező elé vesszőt teszünk. [Az értelmező ugyanazt jelenti és ugyanabban az esetben áll, mint az előző szó. Pl. Gyakran hallgatom a kedvenc dalomat, a Take Five-ot. Tegnap társasjátékot játszottam a testvéremmel, Kristóffal. stb.]
Bővebb tájékozódás céljából ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt a benne hivatkozott Akh. pontokkal együtt:
Üdv. :)
Még egy: "Én úgy gondolom, érzem, hová..." :)
Hallod-e Berta, a második linked nagyszerűűűűű! Biztos vagyok benne, hogy tízből négyet-ötöt eltévesztettem volna, és valószínáleg nem vagyok ezzel egyedül!
Kérdező, neked is köszönet a kérdés feltevéséért; kapóra jött!
Köszönöm, Julianna, kedves tőled. :)
[Megszólítás előtt és után is vessző van.]
Azért a link mellett kiemelten figyelmedbe ajánlom a válaszom 4. pontjában említett két esetet: a megszólítást és a köszönést. ;)
És persze mindenki figyelmébe, mert ezeket nagyon sokan elrontják.
[A tagmondatok határán, a kötőszó előtt vessző van. Itt pedig a magyarázat előtt. :D]
És ha már ismét itt vagyok, belinkelem az Akh.-t is:
[A tagmondatok határán vessző van; utalószót nem tettem a mondatba, pedig lehetne: akkor.]
Tehát a 96., 100., 243., 247-255., 260-261. és a 274. a vonatkozó pontok. :)
Viszlát, Juli. :)
[A köszönés után vessző van.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!