Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Szerintetek felkameráz vagy...

Szerintetek felkameráz vagy lekameráz? Melyik a helyes?

Figyelt kérdés

(Fogalmam sincs, melyik a helyes, és melyik számít nyelvhelyességi hibának.Vagy esetleg mindkettő helyes?)

Mondatokban: Ma felkameráztam, ahogyan táncolok.

Ma lekameráztam, ahogyan táncolok.

2013. szept. 30. 17:15
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

@ BosszantóanMézesmázos:

"És mégsem az. :-)

Vagy akkor a nyelvbotlás szó is az (hiszen ott sem a nyelved akad

be valahova, hanem az agyad irányítja rosszul)."

Jó, de akkor is zavaros volt.

És mit szólsz a szívfájdalom szóhoz? (Nem orvosi értelemben, hanem az érzelmek állítólagos helyeként.) Még van egy rakás ilyen, csak most épp le vagyok már zsibbadva.

"megy az nekem anélkül is, látod."

Pont azért kellene a kötőtű, akkor legalább valami hasznosat csinálnál (pulcsit, mellényt, sálat, sapkát...) :P

"inkább kötőféket..."

Rendben. Lóellenzővel, kantárral és patkóval együtt. :D

"Ja, hogy ez a gond? Hát pedig az nekem egyértelmű, akkor azért nem vettem észre."

Ne próbáld tagadni az elfogultságodat. :D

Nekem is egyértelmű. (Mondám: "amikor kezdett elterjedni"...)

Jut eszembe, a "meghúz" is elég fura volt eredetileg; a "megdönt" már kevésbé.

"Na tessék, micsoda generációs–kommunikációs szakadék tátong közöttünk. (Viszont e szerencsétlenség mellett apró szerencsém, hogy öreganyámnak szólíthatnálak – ha jólneveltségem nem akadályozna meg benne. :-)"

Te meg a jólneveltség? Piha.

Most rájöttem, hogy te két okból húzol folyamatosan: egyrészt mert jól esik, szinte lételemed az ugratás, a csipkelődés; én meg vagyok olyan "jó arc" (vagy inkább olyan h.lye?), hogy hagyom magam. :D

Másrészt mert reméled, hogy talán egyszer megelégelem a dolgot, és elmondom, hány éves vagyok. (Vagy még inkább, hogy egy óvatlan pillanatban véletlenül lebuktatom magam.)

Hát, nem. Ne is reménykedj. :P

Annyit azért elárulok, hogy semmiféleképpen nem szólíthatnál öreganyádnak. Sőt, még anyádnak sem. :D

Ennél közelebbit csak akkor tudnék mondani, ha pontosan tudnám a te korodat. (Vicces lenne, ha kiderülne, hogy te vagy az idősebb, öregapám. :D)

"OK, de legalább ne röhögd el!... ;-)"

Általában el szoktam röhögni mindent. Én egy ilyen vicces lány vagyok.

(Kivéve, amikor nem. És sokszor csak kínomban vigyorgok. Vagy azért is, mert állítólag egy konfliktus feloldásához a humor a legrövidebb út.)

"Na jó, vezeklésként megpróbálok legalább ötször igazat adni neked egy-egy kérdésben a következő napokban. (...)"

Jócskán túlteljesítetted a tervet: megszámoltam, csak ma 8 kérdéshez voltál képes befirkálni. Elsőre még poénos volt, aztán már inkább rémes.

Szerintem egyébként sokkal egyszerűbb _normálisan_ viselkedni, mint "rosszalkodni", aztán meg bocsánatot kérni meg stb. Nem gondolod? :)

@ Sceptic:

Grat. :P

Akkor most érezd magad leszúrva, lebarmolva, ledorongolva, lekiabálva, leordítva, lenyávogva. :D

2013. okt. 1. 22:38
 12/12 anonim ***** válasza:

Elnézést, de a google legfeljebb azt tudja közölni, hogy egy adott pillanatban hányan, milyen arányban írnak helytelenül vagy helyesen valamit.

A nagy számok törvénye ilyen esetben nem érvényesül. Annál is inkább nem, mivel elképesztő, hogy milyen sokan nem tudnak magyarul helyesen írni, helyesen beszélni, fogalmazni, holott az anyanyelvük.

A felvenni és a lekamerázni (régebben leforgatni) a helyes.

Sőt, a "lekaptam" kifejezés is használatos, amikor pillanatfelvételt készít az ember.

2013. okt. 2. 18:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!