Miért írnak nagybetűvel olyan szavakat, mint Kisfiam, Férjem, Baba?
Figyelt kérdés
2008. júl. 3. 10:43
1/9 anonim válasza:
A Tisztelet jeleként.
Kb. mint a Nagy Ő-nél.
2/9 anonim válasza:
azért, mert nem általános alakban használják, hanem egy konkrét személyre gondolnak. Kvázi személynévként, személynév helyett használják. pl. én is úgy szoktam írni, hogy (a) Kedvesem. Ha azt írnám, hogy Rita, akkor a külső személy számára nem lenne nyilvánvaló, hogy milyen kapcsolatban vagyunk. Persze írhatnám azt is, hogy Rita, a kedvesem, de minek, ha van egyszerűbb módszer is.
3/9 anonim válasza:
Ez az angol nyelvtan egyik szabálya, ami nálunk is meghonosodni látszik.
4/9 anonim válasza:
mert tulajdonnév, ugyanúgy, mint a saját anyakönyvezett neve
5/9 anonim válasza:
Szerintem is csak a tisztelet jeleként írják így, pedig nem helyes! A magyar nyelvben nincs olyan szabály, ami kimondaná, hogy ezeket így kell írni. (Ráadásul még idegesítő is, mint minden helyesírási hiba, illetve -hanyagság...)
6/9 anonim válasza:
A tisztelet jele,pl.a a barátom azt szokta írni,hogy Te vagy Rád. Gyakran látható a levelekben a megszólításkor ilyen forma. Egyébként másképpen is ki lehet fejezni,hogy az ember tisztel valakit,nem kell feltétlenül a nagy kezdőbetűket használni.
7/9 anonim válasza:
Az biztos, hogy a magyar helyesírás szabályaiban az én, te,ő és a mi, ti, ők -et kicsi betűvel kell írni, de ha nagy betűvel írjuk pl. a Te-t, akkor sokkal jobban kifejezhetjük a tiszteletünket az adott személy iránt. A gyermekeim ellenőrzöjében is, úgy szerepel, hogy "Tisztelt Szülők!" vagy így írok levelet másnak: Tiszetelt Cím, Címzett! ....". Tehát van értelme a dolognak, csak egy helyesírás-teszten, nehogy ez ugorjon be neki! :)
9/9 anonim válasza:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!