Az MTA hivatalos álláspontja szerint a levelekben szereplő ön, önök, maga, maguk, anyám, apám, stb. szavakat kis vagy nagybetűvel kell írni?
Nem kell, és nem is szabadna nagybetüvel írni.
Ez csak egy nagyon rossz új divat, régen senkinek nem jutott volna eszébe.
Ez alól kivétel ha a megszólításban szerepelnek, abban minden szót nagybetűvel kell kezdeni.
Én úgy tanultam, hogy nem kötelező, de udvariasságból szabad a ragozatlan formákat (Ön, Önök) nagybetűvl kezdeni, de a ragozottakat nem (önhöz, önnek, önöktől, önöket stb). Viszont mivel a hivatalos leveleket sokszor egy alárendlt személy (pl egy titkár) írja egy magasabb rangú valakinek (pl egy vezető személynek), vagy olyas valakinek írják, akitől akarnak valamit (pl ügyfél), ezért nem merik megkockáztatni az udvariatlanság látszatát. Egyébként elég hülyén venné ki magát, hogy egy levélben váltakozik a kis- és nagybetűs "ön", a ragozás miatt:
"Mint az Ön is bizonyára tudja, az önök birtokában levő ingatlan Ön és családtagjai által való kezelés önt feljogosítja..."
Persze ez egy kitalált példa, de érthatő, hogy mire gondolok.
"de a ragozottakat nem"
???
Mindig tudtok valami újat mondani... Az életben nem hallottam még ezt az érdekességet... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!