Elemeire bontanád a következő szavakat? Mi micsoda?
nagy+ban+i: szótő (melléknév) + helyhatározó ragja + melléknévképző
nemzet+len+ít+és: szótő (főnév) + fosztóképző + igeképző + főnévképző
keves+el+t+e: szótő (kevés, melléknév) + igeképző + múlt idő jele + E/3. igei személyrag
el+lehet+etlen+ít: igekötő + szótő (névmás) + fosztóképző + igeképző (+ E/3. igei személyrag)
száz+szor+oz: szótő (számnév) + képző (nem jut eszembe, milyen) + igeképző (+ E/3. igei személyrag)
olvas+gat+ja: szótő (ige) + gyakorítóképző + E/3. igei személyrag
Ez csak kb. jó, 10 év alatt sokat felejtettem... :(
A "keveselte" szó 2"l"-lel írandó!
A "nemzetlenítés" szó nekem ugyanúgy töri a fülem,mint a "sorstalanság"! Szerintetek létező magyar szó,vagy igénytelen angol tükörfordítás??
Végre egy sikertörténet! Gratula!
Nem kell odalenni attól,ha képtelen vagy a szabályokat bemagolni,
attól jól alkalmazni azokat még tudhatod! Általánosban volt olyan
osztálytárs,aki képes volt megtanulni ezeket,de a szövegértése a
béka s@gge alatt volt,így alkalmazni se volt képes,amit egyébként
"hibátlanul tudott"!!! :-)
Egyébként az első fára felhúznám azt a barmot, aki kitalálta,hogy a visszamaradottaknak kitalált iskolákon kívül máshol is engedjék a KÉPOLVASÁSsal való tanítást! Amikor azzal teljesen becsődöltem, anyám tanítgatott . Megvette a 77 magyar népmesét,a Winnetou-történeteket,meg amiről megtapasztalta,hogy leköt. Úgy olvasott bármit,hogy a legkörömrágósabb részeknél félbehagyta! Kértem,hogy olvasná tovább:közölte ,hogy ha TÉNYLEG érdekel,majd elolvasom!!!Eredmény: azóta se tettem le a könyvet,szinte legfőbb menedékemmé lett....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!