Hogyan kell hosszabb gondolatjelet írni billentyűzeten?
Windowsban Alt+0150 kombinációval. Ilyen lesz:
–
Itt találsz még további különleges írásjeleket:
Attól függ középre szeretnéd:control+kötőjel
Vagy: shift+kötőjel
Xénia! Ez milyen programban működik neked így?
A Wordben pl. Ctrl + (számblokkon nyomott) mínusz tényleg nagykötőjel, viszont nem értem, hogy mi az, hogy „középre szeretnéd”.
A Shift + kötőejelről meg pláne nem tudom, hogy micsoda volna, és hol. (Esetleg alulvonás, ami lehet, hogy ugyanolyan hosszú, bár alul van – de hogy jön ez a gondolatjelhez?? Így viszont legalább már lehet, hogy értem, hogy mit jelent a „középre szeretnéd”... Minden rosszban van valami jó. :-)
Pontosítanék: nem "ezen az oldalon", hanem a böngészők általában így működnek.
Épp ezért kérdeztem, hogy milyen programról beszélünk.
Pl. Indesignban Alt+Shift+-
QuarkExpressben: Ctrl-Shift-=
– nem törhető: Ctrl-Alt-Shift-=
LibreOffice-ban még nem jöttem rá, hogy hogy lehet...
Éppen ezért ha általánosabb válasz kell, akkor a Berta által már írt Alt+0150 a nyerő (a bal oldali Alt-tal).
Ajjaj, elnézést, összekevertem az em dash-t meg az en dash-t.
Nem a (régi, kb. háromkötőjelnyi) gondolatjel, hanem a (kisebb) nagykötőjel a cél (en dash), ehhez pedig:
Indesignban Alt+-
(de nem a számblokkos mínusszal, hanem a lenti kötőjellel)
QuarkExpressben: Ctrl+Alt+Shift+-
(ezt most nem tudom ellenőrizni)
LibreOffice-ban pedig erre sincs billkombináció, viszont a dupla kötőjelet automatikusan cseréli nagykötőjelre.
Kipróbáltam a duplát, nekem nem cseréli... :O
Azt viszont a Libre Office is tudja, amit a 4. válaszoló írt a Wordről.
Szükség esetén ezzel lehet "trükkösködni". :D
(Én is így szenvedtem össze a gondolatjeleket mindenhol, amíg nemrég meg nem tanultam az Alt+0150-et. Vagy másoltam. Akkor még nem a sajátomat. :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!