Mikor használunk mondat közben zárójelet, és mikor gondolatjelet?
Figyelt kérdés
Pl. "Elhessegettem a legyeket (talán dongólegyek lehettek), de folyton visszajöttek." vagy "Elhessegettem a legyeket - talán dongólegyek lehettek -, de folyton visszajöttek."?2010. szept. 18. 20:46
1/3 anonim válasza:
Erre nincs szabály - úgy írod, ahogy akarod.
2/3 anonim válasza:
Mondatbeli kozbeveteseket harom felekepp jelezhetsz:
vesszovel elkulonitve, ha az alap mondanivalo reszet kepezi, fontos a megertes szempontjabol;
gondolatjelekkel, ha kevesbe fontos;
zarojelekkel, ha csak egy teljesen nelkulozheto megjegyzesed van.
Szerintem zarojelet hasznalj. A szoveg alapjan mindegy, hogy milyen legyek votltak.
3/3 anonim válasza:
Az utolsó maradéktalanul összefoglalta, zárójelet akkor használunk, ha egyáltalán nem fontos a megértés szempontjából, csak mellékes adalékinfó.
Ebben az esetben szerintem is a zárójel a jobb (kivéve talán, ha a szöveg többi részében a dongólegyek valamiért fontossá válnak).
Annyival kiegészíteném, hogy ha gondolatjelet használsz, az tényleg az legyen, ne kötőjel, ezt sokan elrontják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!