Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mikor nák, és mikor nék?

Mikor nák, és mikor nék?

Figyelt kérdés

nagyon gyakran nem tudom melyiket kell használni

van erre egy szabály

valaki le írná nekem ?

2009. okt. 23. 16:15
1 2
 1/20 anonim válasza:
43%
Huu ezzel én is mindig bajban vagyok én is kivácsi vaok h van e rá vmijen szabály
2009. okt. 23. 16:26
 2/20 anonim válasza:
45%
Minden esetben nék. Soha nincs nák.
2009. okt. 23. 16:30
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

Ők -nák

Én -nék

2009. okt. 23. 16:31
 4/20 anonim ***** válasza:
100%

Mindkettőt feltételes módban használjuk. Egyes szám első személyben, alanyi ragozásban (ez a régi neve, most nem tudom, hogy hívják) mindig -nék ragot használunk, akkor is, ha mély hangrendű a szó (mennék, aludnék).

Többes szám harmadik személyben használjuk a -nák ragot, szintén hangrendtől függetlenül (látnák, innák).

2009. okt. 23. 16:31
 5/20 A kérdező kommentje:

és az elfogadNÁK ?

az NÁK... nem ?:o

2009. okt. 23. 16:32
 6/20 anonim ***** válasza:
47%

Van a magyar nyelvben egy nagyszerű találmány, a magánhangzó-harmónia. Ez annyiból áll, hogy magas hangrendű szóhoz magas toldalék járul, mély hangrendű szóhoz mély toldalék. A "-nák" ugye logikusan csak mély hangrendű szavakhoz járulhat, (E/1.-ben) tehát pl. nincs olyan, hogy "innák egy pohár vizet", csak olyan, hogy "innék ...".

Ezen kívül magas toldalék járul egyes mély hangrendű szavakhoz is, pl. "szánkóznék a hóban", nem pedig "szánkóznák".

Ha bizonytalan vagy, mondd az adott szót -nék-kel, az az eredeti forma. A -nák toldalék eredetileg csak T/3.-ben, tárgyas ragozásban volt használatos, aztán a fentebb említett szótagharmónia miatt "belemászott" az E/1-alakokba is.

2009. okt. 23. 16:32
 7/20 anonim ***** válasza:
És nem úgy van T/3 ők megennék az egyáltalán nem lehet megennák.
2009. okt. 23. 16:36
 8/20 anonim ***** válasza:
100%

ÉN elfogadNÉK

ÖK elfogadNÁK

2009. okt. 23. 17:04
 9/20 anonim válasza:

Ja igen, természetesen E/3-ba NÁK de E/1-be mindig NÉK. :)

Második voltam.

2009. okt. 23. 17:26
 10/20 anonim válasza:
T/3-ba NÁK, na XD már belezavarodtam én is :D
2009. okt. 23. 17:29
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!