A reneszánsz szót miért nem nagybetűvel kell írni?
"ez is egy név, mint a Sándor"
Tévedés. A Sándor ugyanis SZEMÉLYNÉV. A korszak megnevezése evidensen NEM az.
"nem köznév"
Soroljuk fel a tulajdonnevek csoportjait:
személynév
állatnév
márkanév
földrajzi név (égitestek nevei is)
intézménynév
cím
Melyik csoportba illik bele egy korszak megnevezése?
Egyikbe sem.
Tehát a korszakok megnevezései NEM tulajdonnevek, hanem köznevek. Ezért kell ezeket kisbetűvel kezdeni.
melléknév*
Ja igen és a állatneveket sem írod nagybetűvel. Pl oroszlán, kígyó stb, ezek nem személynevek..
Ha úgy érted hogy "A reneszánsz korszak", akkor abban a korszak szó a főnév. Milyen korszak? Reneszánsz. A korszakot nagy betűvel írod? nem.
Mari néni egyetlen kanala az asztalon van.
Akkor ezt is nagy betűvel kellene írni?:D Hiszen Mari néninek csak egy kanala van...
Attól, hogy valamiből csak egy van, nem feltétlenül kell nagybetűvel írni. Bár értem a logikádat, de a magyar nyelv közmegegyezése szerint a történelmi korszakok és események (őskor, ókor, középkor, barokk, reneszánsz, újkor, II. világháború, ipari forradalom stb.) köznevek.
Azt is látnod kell persze, hogy ez nem azért van így, mert az emberiség így döntött és ez az egyetlen jó út, az angolban például ezek a korok nagybetűsek (Middle Age, Renaissance, World War II, Industrial Revolution).
A reneszánsz valóban főnév is lehet (pl. "A reneszánsz hajnalán...").
És valóban mondhatjuk egy volt a reneszánsz korszakból. (Bár az is igaz, hogy mondhatjuk másra is: pl. "A szalmakalap mostanában reneszánszát éli...")
Viszont abba a hibába gyakran belepottyan az egység sugarú nyelvhasználó, hogy azt gondolja, hogy amiből egy van, annak a neve (elnevezése) tulajdonnév. Hát nem feltétlenül az, ahogy már a többiek is írták. Az univerzum (vagy a világegyetem) sem,
az internet sem,
a világbéke sem,
a világvége sem,
az autógyártás sem,
a magma sem,
az isten sem feltétlenül,
akkor sem, ha csak egy van belőle az adott hit szerint (csak akkor, ha így is hívják),
de még az első világháború sem,
stb. ...
(És nem sorolom azokat a dolgokat, amelyekből több van, a nevük mégis tulajdonnév, ezért nagybetűs.)
És ezen mit sem változtat, ha más nyelveken naggyal írnak (tulajdonnévnek tekintenek) bizonyos dolgokat, pl. a hét napjait, a hónapokat, eseményeket, rendezvényeket, a nevezetes (világ)napokat, ünnepeket vagy a világháborúkat...
[Már látom lelki szemeimmel a belekötéseket:
magmája más bolygónak is lehet,
autógyártása külön is értelmezhető az országoknak, kontinenseknek stb., tehát több is van,
világbéke viszont egy sincs...,
világvége sincs (egyelőre (?)),
az ünnepek neveit stiláris okból lehet naggyal is, pl. "Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!"...
(vö. OH.139.: "az informális írásgyakorlat szempontjából nem hibáztatható. A jelenséget érzelmi alapú nagy kezdőbetűsítésnek lehet nevezni.")
– Hát értsd jól, amiket írtam. :-) ]
Értem, amit magyaráztok, és el is fogadom (nem mintha bármennyire is zavarna, kis-, vagy nagybetű, inkább az ly-t szedjék ki :D). Angliát nagybetűvel kell írni, de az ország szót nem. E szerint logikusabbnak tartanám, ha a reneszánszot nagybetűvel írnánk, a korszak szót pedig nem. Szerintem ez a két példa hasonlít egymáshoz. Nem azért, mert mindkettőből csak egy van (Sándorból sem csak egy van a Földön).
Feltételezem, ha soook évvel ezelőtt valaki besorolja ezeket a szavakat is a tulajdonnevek közé, most nem értetlenkednék itt, viszont nektek sem lenne problémátok azzal, hogy a reneszánsz szót nagybetűvel kellene írni (tehát ha elő lenne írva, szerintem ti is logikusnak találnátok a nagybetűs kezdést).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!