Kis- vagy nagybetűvel írjuk? Suzukistul vagy suzukistul?
Hm..:)) Érdekes, amit fejtegetsz, de szerintem csak véletlen műve a hasonlóság. És még csak nem is annyira változott meg, hiszen mifelénk például -stól/-stől formája használatos. Nézzük két életszerű példát:
"Ajtóstól ront a házba." - azaz "ajtóval együtt" ront be.
"Most jövök az ajtóstól, nem ér rá ma megjavítani a kilincset." - vagyis "ajtósnak" nevezem az ajtók javításával foglalkozó szakembert, és éppen tőle érkezem.
Viszont most én is elakadtam a válaszadásban, hiszen a suzukis az lehet melléknév is és főnév is. A suzukis jelentheti azt, hogy valaki, akinek Suzuki autója van, de jelentheti az ezekkel foglalkozó szerelőt is. Márpedig ekkor főnév, mert nem "milyen" szóval kérdünk rá, hanem a "ki" szóval.
És ebben az esetben, ha főnévről van szó, akkor nem látom, miért írnánk kis betűvel. De naggyal sem érzem jónak. Beállok én is a sorba, és várom a választ!:))
Szerintem nagybetű, ha "Suzukistul ment a porcelánboltba" (mert betojt a fék).
Ha a szerelőre utalnánk, akkor "suzukisostul" lenne.
Én nagybetűvel írnám, bár nem vagyok szaki. Én is úgy érzem, hogy a -val, -vel régies alakja lehet.
És ha azt veszem, hogy a Suzuki tulajdonnév, mint pl. az Ádám, akkor
Éva Ádámmal együtt esett bűnbe, ergo Ádámostul esett bűnbe, vagy fordítva Ádám Évástul lenne.
Bocs a példáért...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!