Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mely ragoknál írjuk kis és...

Mely ragoknál írjuk kis és nagybetűvel a helységneveket?

Figyelt kérdés
Nem vagyok teljesen képben azzal kapcsolatban, hogy mikor írjuk nagybetűvel ezeket, csak annyit tudok, hogy, ha személyt jelölünk, pl: szegedi akkor kisbetűvel kell írni, de hogy írjuk akkor ha azt írjuk: szegeden, szegedről, szegedbe stb?

2013. ápr. 8. 19:11
 1/10 anonim ***** válasza:
64%

Pedig ha Magyarországon élsz, és itt jártál iskolába, akkor 3. osztályos korod óta tudnod kellene, hogy a tulajdonneveket nagybetűvel kezdjük. Akkor is, ha toldalékoljuk (jelen esetben ragozzuk) őket, tehát Szegeden, Szegedre, Szegedről, Szegednél, Szegedig stb.

Az -i toldalék viszont nem rag, hanem képző, méghozzá melléknévképző; értelemszerűen megváltoztatja a szó szófaját. A mellékneveket viszont kisbetűvel írjuk. Ennyi a "titok", de csak 4. osztályig, merthogy akkor tananyag.

2013. ápr. 8. 19:30
 2/10 A kérdező kommentje:
A választ köszönöm, a kioktatást nem. Nem azért, mert nincsen igazad, hanem, mert azt feltételezed, hogy ezzel nem vagyok tisztában. Még egyszer köszönöm a választ!
2013. ápr. 8. 19:36
 3/10 anonim ***** válasza:
93%
Ha tisztában lettél volna vele, akkor nem kérdezted volna. :Đ
2013. ápr. 8. 20:00
 4/10 A kérdező kommentje:

ma 20:00

Azzal voltam tisztában, hogy 3.-ban tananyag ez...

2013. ápr. 8. 20:15
 5/10 BringaManó ***** válasza:
71%

BW!

Előr is elnézésedet kérem, de hadd legyek őszinte (mint mindig): igazat kell adnom a kérdezőnek abban, hogy a válaszod bicskanyitogatóan kioktatóra sikeredett, amire semmi szükség mem volt (így – bevallom – már az ő válasza előtt megnyomtam a pirosat, pedig olyat neked sosem szoktam, ha jól emlékszem. Mostantól ez "szinte sosem"-re változik. Ne haragudj. :-( ).

Ez itt a GYK ("gyengébbek kedvéért" :-), hadd kérdezzen, aki nem tud valamit.

Cserébe én is mindenkitől hasonló bánásmódot kérek magammal szemben, ha én is ekkora arccal találnék leoltani egy alázatosan meghunyászkodó kérdezőt. :-)

(Az már csak hab a tortán, hogy pl. a "New York-i" melléknevet nem kisbetűvel írjuk, de mivel erre a "titokra" már utaltam neked nem olyan rég, sok reményt már nem fűzök hozzá, hogy leülepedjen a megfelelő helyre. :-/ Jól alkalmazkodom a stílushoz?...)

2013. ápr. 9. 03:27
 6/10 anonim ***** válasza:
19%

@ Kérdező:

A választ szívesen.

Szerintem nem voltam kioktató, legfeljebb minimális mértékben; valószínűleg eltérnek a fogalmaink, de ezen nem fogunk összeveszni.

@ BM:

"Előr is elnézésedet kérem, de hadd legyek őszinte (mint mindig): igazat kell adnom a kérdezőnek abban, hogy a válaszod bicskanyitogatóan kioktatóra sikeredett, amire semmi szükség mem volt (így – bevallom – már az ő válasza előtt megnyomtam a pirosat, pedig olyat neked sosem szoktam, ha jól emlékszem. Mostantól ez "szinte sosem"-re változik. Ne haragudj. :-( ).

Ez itt a GYK ("gyengébbek kedvéért" :-), hadd kérdezzen, aki nem tud valamit."

Szerintem az őszinteségért nem kell elnézést kérni, nálam ez kifejezetten erénynek számít. :)

A véleményalkotáshoz pedig mindenkinek joga van, max. nem értünk egyet.

A pontozás szintén "alanyi jog" a GYK-n, tehát a magánügyed, hogy hogyan pontozol.

[Egyébként meg ne hordj magadnál bicskát, akkor nem nyílik ki. :D]

Azzal egyetértek, hogy a GYK-n hadd kérdezzen, aki nem tud valamit. Viszont ekkor számítania kell arra, hogy neki nem tetsző válaszokat (is) fog kapni. Akár a tudatlansága, akár a stílusa miatt, akár egyéb okból.

"Cserébe én is mindenkitől hasonló bánásmódot kérek magammal szemben, ha én is ekkora arccal találnék leoltani egy alázatosan meghunyászkodó kérdezőt. :-) "

1. Nekem a jelenleg kifogásolt stílusom nem a "nagy arccal való leoltás" kategória. Indokolt esetben tudok én ennél nagyságrendekkel keményebbet is, legfeljebb te még nem láttál tőlem ilyet. :D

Arról nem is beszélve, hogy járhatott volna rosszabbul is, mivel van néhány válaszoló, aki igencsak durván szokta lealázni az alapismeretekkel sem bíró kérdezőket.

Nem mellesleg még csak a helyesírási hibáit sem említettem meg, pedig a két mondatban 6 darab van.

2. Fogalmam nincs, mi alapján tartod a kérdezőt alázatosnak és meghunyászkodónak. Kiírt egy szimpla kérdést, egyik oldalról udvariassági formulák nélkül, másik oldalról viszont legalább nem bunkó stílusban. (Utóbbi esetben tényleg "megkapta volna a magáét", merthogy arra allergiás vagyok.)

<Az már csak hab a tortán, hogy pl. a "New York-i" melléknevet nem kisbetűvel írjuk, de mivel erre a "titokra" már utaltam neked nem olyan rég, sok reményt már nem fűzök hozzá, hogy leülepedjen a megfelelő helyre. :-/ Jól alkalmazkodom a stílushoz?...>

1. Jelen kérdés megválaszolásakor abszolút nem tartottam indokoltnak a különleges esetekre való kitérést. Ha valakinek problémát jelent az egytagú helységnevek toldalékolása, akkor szerintem felesleges bonyolítani.

(Megjegyzem, ha itt is belinkeltem volna a szabályzatot, akkor valószínűleg az lenne a bajod. Ismerlek már: ha van rajtam sapka, az a baj, ha nincs, az a baj. :P)

2. Szerintem nem jól alkalmazkodsz a stílushoz. Én ugyanis nem írtam azt, hogy a kérdező egy reménytelen eset, aki úgysem fogja fel, amit írok stb.

Esetleg jobban fogod érteni a miérteket, ha tájékoztatlak arról, hogy a GYK-n határon túli magyarok is szoktak kérdezősködni; ezért bátorkodtam azzal kezdeni a választ, hogy "pedig ha Magyarországon jártál iskolába...", arra számítván, hogy majd igenlő vagy nemleges válasszal reagál erre.

Persze lehetett volna másképp is; legközelebb majd kérdő formában teszem. :D

Remélem, ez így érthető és elfogadható. Mert ha nem, akkor előkeresek néhány régi kérdést bizonyítékként, amelyekben a fentebb említett különböző esetekre találhatsz példákat, így majd kénytelen leszel jól elolvasni őket. :D

2013. ápr. 9. 09:42
 7/10 A kérdező kommentje:

"Ez itt a GYK ("gyengébbek kedvéért" :-), hadd kérdezzen, aki nem tud valamit. "

Nem. Ez egy fórum, ahová valamennyi ember különböző okokból ír ki különböző kérdéseket, én speciel azért, mert egy elfoglalt ember vagyok 0 szabadidővel és jól tudom, hogy rengeteg ember fecsérli az idejét az ilyen és ehhez hasonló fórumokon, így amikor nincs időm valaminek utánanézni, egyszerűen bekapcsolom a gépem és kiírom kérdésként, majd este megnézem. A helyesírásommal soha nem volt probléma, olyat soha nem hibáztam ami túlságosan szembeötlő lenne... Még pár generáció és teljesen át fog alakulni az írásmód, azért is tisztelem a reformkor nyelvújítóit mert ők az utolsók, akik ezen a területen tudtak maradandót alkotni, a 20. század második felétől aki ezzel foglalkozik sajnos csak az idejét pazarolja.

Még egyszer köszönöm a választ és ezzel ez a topic be is végezte a feladatát, ezeket az eszmecseréket pedig kéretik privátban folytatni.

Szép napot! :)

2013. ápr. 9. 17:56
 8/10 anonim ***** válasza:
Ragos helységneveket kisbetűvel kezdeni túlságosan szembeötlő hiba.
2013. ápr. 28. 08:20
 9/10 BringaManó ***** válasza:

#8:

+1

----

Kérdező!

Azt írtam: "Ez itt a GYK (...), hadd kérdezzen, aki nem tud valamit"

Erre te: "Nem. Ez egy fórum, ahová ...", majd leírod, hogy akkor kérdezel itt, amikor nem tudsz valamit. Nem értelek.

"A helyesírásommal soha nem volt probléma."

Most már van, valamiért elfelejtetted, amit eddig tudtál. (Vagy eddig nem írtál le olyan dolgokat, amelyekkel nálad probléma van. (Ezt kétlem.))

Vannak fórumok, amelyekben egy-egy topikot le lehet zárni. Ez nem olyan. :-> (Pláne nem ez a ketagória. :-)

2013. ápr. 29. 04:07
 10/10 anonim ***** válasza:
Na mizu?
2021. ápr. 4. 07:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!