Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Egybe van vagy külön?

Egybe van vagy külön?

Figyelt kérdés

A Word aláhúzza, de szerintem meg egybe van.

farkasfalka vagy farkas falka?

2013. ápr. 11. 15:48
1 2
 11/14 BringaManó ***** válasza:

1.

Ezt most csak én szültem, de lehet, hogy hartkór kellett volna, jogos lehet a felháborodás.

Az, hogy nem tudjuk jelölni az eredeti kiejtés szerinti hangokat, az sosem szokott minket megkadályozni (legfeljebb kicsit hátráltatnak) abban, hogy átírjuk a jövevényszavakat magyarra, talán fölösleges is példákat mondanom (egy-két viszonylag friss: fájl, dollár, vincseszter, muszáj stbstbstb.).

2.

a), b), g) nincs gond vele (ha neked nem érthető, akkor majd máskor kifejtem, talán).

c) ó ez már egy másik, hosszabb történet, a degradállal, a kijavíttal együtt, de ezt már nem itt fogjuk megvitatni, vagy legalábbis nem most.

d) na az jópofa, majd gondolkodom rajta :-)

e) igen, ez ugyanannyira kifogásolás tárgyát képez(het)i, mint a metnségként való "felmerülés". ny-náciul a gyanú is csak felvetődhet.

+ "(bocs, ez most így jött)", köszönjük, eltettük, ha BW megteheti, akkor 100* inkább megteheti az összeskommentelő és kérdező, akibe BW beleköt. :-)

f) búvár felmerül? nekem ez pl. teljesen fura volna, és ha neked is, akkor ezt az eredeti náculásom alátámasztására használnám fel.

amennyiben neked nem fura, akkor így jártunk, sebaj.

a szakzsargont nem ismerem. ha így használják, akkor az ny-nácikkal fogják szembetlálni magukat, és végük (lesz egyszer). :-)

h), mint határeset. :-) Laura egyelőre maradhat, szép név.

i), és? persze. mondtam, hogy ez szélsőséges ny-náculás, és egyáltalán nem biztos, hogy egyetértek vele. :-)

(és ez véleményed szerint helyes?: [link] )

mindazonáltal a búváros linket köszi, formálta a világképemet. :-)

2013. máj. 2. 08:28
 12/14 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, az utolsó pár válaszon jót nevettem...:DD
2013. máj. 2. 15:46
 13/14 BringaManó ***** válasza:

A tisztesség kedvéért ehelyütt bejelentem, hogy megvilágosodtam, megtértem: kinyitottam a Magyar értelmező kéziszótárt, és most már tudom, hogy a felmerül szó létezik, és hivatalosan is azt jelenti, hogy víznek v. más folyadéknak a felszínére feljön, illetve jelenti azt amúgy is, hogy megjelenik, feltűnik, és persze kérdés, ötlet stb. is tud felmerülni, ha felvetődik.

Az ominózus teóriát tehát (amelynek létezését guglizással is igazolni tudom, tehát nem álmodtam :-), a nyelvi babonák kopott skatulyájába helyezem, és egy félreeső, felső polcon helyezem el.

2013. jún. 2. 18:05
 14/14 A kérdező kommentje:
:D
2013. jún. 2. 18:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!