Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Egybe van vagy külön?

Egybe van vagy külön?

Figyelt kérdés

A Word aláhúzza, de szerintem meg egybe van.

farkasfalka vagy farkas falka?

2013. ápr. 11. 15:48
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
83%

Egyértelműen egybeírandó: farkasfalka. Nekem nem húzza alá a helyesírás-ellenőrző program, de nem ezért. :D

Hanem mert összetett szó, mint a juhnyáj, disznócsorda stb. is.

2013. ápr. 11. 16:03
 2/14 A kérdező kommentje:
Köszi..megnyugodtam..xD
2013. ápr. 11. 17:13
 3/14 anonim ***** válasza:
A helyesírás-ellenőrzőnek nevezett program ostoba, megbízhatatlan.
2013. ápr. 29. 21:55
 4/14 anonim ***** válasza:
58%
Akár megbízható, akár nem, a farkasfalka akkor is juhnyáj marad, ha disznócsorda!
2013. ápr. 30. 01:30
 5/14 BringaManó ***** válasza:
100%
A 2003-as Word tényleg külön szeretné írni, ami azért érdekes, mert ugyebár pont az szokott az egyik gyakori "hibája" lenni, hogy "nem létező" (pl. elgépelt) szót mégis elfogad, ha össze tudja rakni két szó összetételeként. Itt viszont ellenkezőleg: egy egybeírtat szeretne szétszedni. Szerintem amiatt lehet, hogy a farkast melléknévnek (így a kettőt együtt sima jelzős szerkezetnek) tekinti.
2013. ápr. 30. 13:14
 6/14 anonim ***** válasza:
43%

Úgy látom, Juli az éjjel erősen bekonyakozott... :D

Én pedig épp az előbb ebédeltem vacsorát reggelire...

2013. ápr. 30. 14:24
 7/14 anonim ***** válasza:

Pálinkás jóreggelt, Berta!

Nem szeretem a konyakot, és a többi szeszesitalt is csak módjával fogyasztom, már csak az egészségem miatt is.

Az általad rendszeresen emlegetett "bulizásból" pedig már régen kinőttem, hacsak az ártatlan bridzspartikat vagy a szójátékversenyeket nem tekinted annak!

2013. máj. 1. 10:02
 8/14 anonim ***** válasza:

Csak azóta emlegetem a bulikat, mióta egyszer ez merült fel mentségként valamelyik válaszodbeli elírásra vagy tévedésre vagy mire. (Nekem úgy dereng, hogy te hivatkoztál rá; de ha nem, akkor sem kérted ki magadnak, hanem meghagytál a tévhitemben... :D)

Én pedig szinte teljesen absztinens vagyok, mert sem nem szeretem, sem nem bírom az alkoholt (egyiket sem), úgyhogy részemről maradnék a "teás (esetleg kávés) jó reggelt"-nél. :D

2013. máj. 1. 13:19
 9/14 BringaManó ***** válasza:
100%
Képzeljétek, hogy az igazi nyelvtannácik (az olyan hardkór, logikázósak, tudjátok) úgy tartják, hogy a "felmerül", az ugyanolyan gáz, mint a lámpa "feloltása", hiszen valami vagy lemerül, vagy felvetődik. Na, ezt csak úgy meséltem, mert régen írtam nektek. További bulizós-beivós szép hetet! :-)
2013. máj. 1. 22:08
 10/14 anonim ***** válasza:

Pfff... Csak úgy mesélted, Bulizás-beivásMultiagitátor, ugye? :P

Beírhatsz magadnak egy piros pontot. :)

Meg két feketét:

1. A "hardkór" fájt. Nagyon. Ha valóban így kell írni, akkor ebben (is) renitens leszek. (Szerintem nem, mert egyszerűen nem tudjuk jelölni az eredeti kiejtés szerinti magánhangzókat, így meg olyan izé...)

2. Az "igazi nyelvtannácik" (fúúúj, micsoda népség...) logikázása érdekes, mert...

Ha a "merül" szó önmagában egy lefelé irányuló mozgást fejez ki, mint pl. a "merülőforraló" szóban, akkor a következő problémák adódnak:

a., a téli álomba merülő medve, sün, egyéb állatkák

b., a feledésbe merülő kérdések, válaszok, egyebek

c., a "le" igekötő hozzákapcsolásának feleslegessége (merthogy az igekötő némileg módosítja az ige jelentését, legalábbis azt kellene tennie, de jelen esetben esélye sincs szegénynek... pl. a búvár lemerül, azaz lefelé meg még lefelé?)

d., bónusz: a lemerülő elem :D

e., a "fel" igekötő hozzákapcsolásának értelmi ellentmondást való okozása (bocs, ez most így jött), pl. felmerül a gyanú (honnan? és először le, aztán fel? vagy egyszerre mindkét irányban?)

f., ha a búvár felmerül, (nem felvetődik... :D), akkor főleg; ld. pl. itt:

[link]

g., a játékba/mesébe/zenébe/beszélgetésbe belemerülő gyerek/felnőtt

h., az egymás szemében elmerülők, de akár Vörösmarty Laurája is ("Hová merűlt el szép szemed világa? Mi az, mit kétes távolban keres?" - Mint látjuk, távolban, nem mélyben. :D)

i., a felmerül közismert szinonimái: felvetődik, szóba jön, szóba kerül, megjelenik [link]

Én csak úgy logikáztam, kérem szépen. :)

2013. máj. 2. 01:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!