Hogy írják helyesen azt, hogy ID-je ['ídéje', 'ájdíja']?
Szerintem is a második válasz a helyes, mert a toldalék a kiejtéshez igazodik.
ájdíja ID-ja
az biztos, hogy a kiejtéshez igazodik, a kérdés, csak az, hogy hogy kell ejteni. de sehogysem "kell", lehet ídének is, ájdínak is.
egy ember általában egyféleképpen mondja, bár el tudom képzelni, hogy valaki pl. elvi okból ídét mond általában, de ha olyanokkal beszél, akik ájdíznak, akkor -- a gördülékenyebb kommunikáció kedvéért -- alkalmazkodik (vagy fordítva).
(aki az egyik ejtés kizárólagossága mellett kardoskodik, az keressen hasznosabb elfoglaltságot, ez teljesen fölösleges. :-)
ID-je. Mivel nem tulajdonnév, semmi sem indokolja, hogy angolul ejtsük. Lásd:
cd: cédé, és nem szídí
pc: pécé, és nem píszí
hr: háer, és nem éjcsár
tv: tévé, és nem tíví
cb: cébé, és nem szíbí
stb.
(Vannak persze angol eredetű betűszavak, melyeket egyelőre az emberek többsége – leginkább sznobizmusból, illetve a nyelvi stigmatizációtól való félelmében – nem mer magyarosan ejteni. De előbb-utóbb győz a józan ész. Erre példa a pr esete, amelyet sokáig csak píárnak mondtak, de szerencsére egyre inkább terjed a péer forma.)
5-ös jól írja: egy csomó angol mozaikszót magyarosan ejtünk. Vagy esetleg ingadozik, tipikusan ilyen a PhD [péhádé]~ [píécsdí]. Én a magyarosan preferálom, de ez személyes vélemény.
Az ID-t mondjuk pont [ájdí]-nak ejtem, de az előző logika alapján simán lehetne [ídé]-nek -- ezt valahogy nem szoktam meg.
A lényeg: mindkettő jó. A toldalékolásból úgyis kiderül, hogy hogy ejted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!