Hogy írjuk helyesen?
1) ellenszimpatizáns
2) ellen szimpatizáns
3) ellen-szimpatizáns?
A helyesírási szabályzat vonatkozó pontjai értelmében mindenképp egybeírandó. Ugyanis kötőjel kizárólag akkor kell, ha az összetett szó legalább három egyszerű szóból ÉS hatnál több szótagból áll.
A két szám megjegyzését talán segíti a híres 6:3-as győzelem, amit a magyar aranycsapat aratott az angolok felett. (Az évszámra nem emlékszem, talán az '50-es években volt. Ja, és félidőben 3:0, legalábbis egy régi dal szerint. :D)
Egyértelmű eset: egybe kell írni, hiszen nem többszörösen összetett szó, ráadásul nem is több hat szótagnál. Kötőjel akkor kell, ha e két feltételnek egyidejűleg eleget tesz a szó (ahogy Berta Wooster is írta).
Az ellen- itt előtag, tehát semmiképp sem írhatjuk külön. (Csak akkor lenne külön, ha névutóként szerepelne, pl. „XY ellen szimpatizánsok is demonstráltak” – ami megfelelő szövegkörnyezetben még értelmes is lehet.)
Bertának kis kiegészítés: a 6:3 valóban az ötvenes években volt, egész pontosan 1953-ban. A félidőben 4:2 volt az állás, ezt énekelte meg a Hobo Blues Band („4:2 a félidőben, a végén 6:3”), amit a Voga–Turnovszky duó feldolgozott egyik paródiájában, utalva az 1986-os, mexikói vb-n a szovjetektől elszenvedett 6:0-s vereségre („3:0 a félidőben, a végén meg 6:0”).
Váó, micsoda memória. ;)
Akkor ezt jól összezagyváltam... :(
Köszönöm a javítást. :)
Megkerestem "kárpótlásként" az eredetit:
https://www.youtube.com/watch?v=ji5K5Mg-kso
(Az egész meccs fent van a YouTube-on. :O)
És a paródiát is:
(Ez csak az idézett két sor, elvileg oda állítottam be...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!