Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy írjuk helyesen?

Hogy írjuk helyesen?

Figyelt kérdés

1) ellenszimpatizáns

2) ellen szimpatizáns

3) ellen-szimpatizáns?

2013. márc. 12. 19:17
 1/6 GLadislaus ***** válasza:
88%
Két tagból álló összetett szó, az első a helyes.
2013. márc. 12. 19:26
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszi, erre gondoltam én is, csak aláhúzta az a nyomorék helyesírás-ellenőrző :)
2013. márc. 12. 21:13
 3/6 anonim ***** válasza:
22%
szerintem meg kötőjellel
2013. márc. 14. 18:57
 4/6 anonim ***** válasza:
54%

A helyesírási szabályzat vonatkozó pontjai értelmében mindenképp egybeírandó. Ugyanis kötőjel kizárólag akkor kell, ha az összetett szó legalább három egyszerű szóból ÉS hatnál több szótagból áll.

A két szám megjegyzését talán segíti a híres 6:3-as győzelem, amit a magyar aranycsapat aratott az angolok felett. (Az évszámra nem emlékszem, talán az '50-es években volt. Ja, és félidőben 3:0, legalábbis egy régi dal szerint. :D)

2013. márc. 17. 21:53
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Egyértelmű eset: egybe kell írni, hiszen nem többszörösen összetett szó, ráadásul nem is több hat szótagnál. Kötőjel akkor kell, ha e két feltételnek egyidejűleg eleget tesz a szó (ahogy Berta Wooster is írta).

Az ellen- itt előtag, tehát semmiképp sem írhatjuk külön. (Csak akkor lenne külön, ha névutóként szerepelne, pl. „XY ellen szimpatizánsok is demonstráltak” – ami megfelelő szövegkörnyezetben még értelmes is lehet.)

Bertának kis kiegészítés: a 6:3 valóban az ötvenes években volt, egész pontosan 1953-ban. A félidőben 4:2 volt az állás, ezt énekelte meg a Hobo Blues Band („4:2 a félidőben, a végén 6:3”), amit a Voga–Turnovszky duó feldolgozott egyik paródiájában, utalva az 1986-os, mexikói vb-n a szovjetektől elszenvedett 6:0-s vereségre („3:0 a félidőben, a végén meg 6:0”).

2013. márc. 19. 00:38
 6/6 anonim ***** válasza:
65%

Váó, micsoda memória. ;)

Akkor ezt jól összezagyváltam... :(

Köszönöm a javítást. :)

Megkerestem "kárpótlásként" az eredetit:

https://www.youtube.com/watch?v=ji5K5Mg-kso

(Az egész meccs fent van a YouTube-on. :O)

És a paródiát is:

[link]

(Ez csak az idézett két sor, elvileg oda állítottam be...)

2013. márc. 19. 20:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!