Hogy írjuk helyesen ezeket a mondatokat?
Ez volt a feladat:
Javítsa ki és írja le helyesen az alábbi túlzsúfolt mondatokat:
Az érdekellentétek feloldása a szakértői állásfoglalás után következően történik.
Megbeszéléseinkre a felügyelő bizottsági testület is hivatalos, javaslatai előnyösen segítik munkánkat.
Az eredmény negyedéves szinten fénycső esetén jelentős megtakarítást eredményez a fogyasztás területén.
A környezetvédelemmel kapcsolatban akarok valamit fölhozni.
Szeretném kihangsúlyozni véleményem jelentőségét.
Magyarázatot is kérnék hozzá,hogy legközelebb tudjam magamtól:)
Időhiányban szenvedek, ezért „szeletenként” adom a választ. Az első mondat:
„Az érdekellentétek feloldása a szakértői állásfoglalás után történik.” Azaz a teljesen felesleges „következően” szó törlendő. Még szebb, magyarosabb a mondat, ha a szenvedő jellegű helyett cselekvő igei szerkezetet használsz: „Az érdekellentéteket a szakértői állásfoglalás után oldják/oldjuk stb. fel.”
„Megbeszéléseinkre a felügyelőbizottsági testület is hivatalos, javaslatai segítik munkánkat.”
Az „előnyösen” szó felesleges (hiszen hátrányosan nem lehet segíteni), a „felügyelőbizottsági” szó pedig egybeírandó.
„A fénycső jelentős megtakarítást eredményez a fogyasztásban.”
Őszintén szólva nem tudom hová tenni az „eredmény”, a „negyedéves” és a „szinten” szavakat. Töröltem őket, mert az „eredményez” ige csak a fénycsőre vonatkozhat. Az „esetén” szó ugyanezen ok miatt felesleges. A „fogyasztás területén” kicsit terpeszkedő kifejezésnek tűnik, sokkal elegánsabb egyszerűen „fogyasztásban”-t írni.
Egy másik megoldás, ha a „negyedéves szinten” kifejezést meg akarjuk tartani, igaz a szórendet ilyenkor át kell variálni. (Nem tudom, lehet-e.)
„A fénycső jelentős megtakarítást eredményez a fogyasztásban negyedéves szinten.”
A nagybetűs kérdés a felügyelő bizottságra vonatkozik:)
Valójában nekem is a fénycsöves okozott nagy fejtörést,szerintem variálni lehet.
Megbeszéléseinkre a felügyelőbizottsági testület is hivatalos, javaslatai segítik munkánkat.”
Igazából ez a mondat nekem az "előnyösen" szó nélkül is értelmetlen.
A nagybetűs kérdés a Felügyelő Bizottságra vonatkozik, ugyanis nagybetűvel így kell írni.
Ezért a felügyelő bizottsági testület nem egybeírandó.
Szeretném hangsúlyozni véleményem jelentőségét. /nem kell a ki/
Igekötő helytelen használata:
kiolvas helyesen olvas, bepótol helyesen pótol, kihangsúlyoz helyesen hangsúlyoz
A környezetvédelemmel kapcsolatban kezdetű mondatnál talán a kezdő névelő nem kell?
Névelő helytelen használata.
Környezetvédelemmel kapcsolatban akarok valamit fölhozni.
Névelő kell az országrészek, tájegységek, címek, intézmények és a több szóból álló államnevek elé.
A hivatalos kavart be,nem láttam hogy ott a vessző:D
Mondom hogy lehet egy javaslat hivatalos,de aztán leesett.
Nagyon köszönöm a válaszokat,sokat segítettetek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!