Hogyan írjuk az elipszilonos jé végű szavakat val vel toldalékkal?
Van olyan szabály hogy a ragban csak pontos jé lehet ?
Tudom hogy az amellyel az alapból már elipszilonos jé de mintha régebben általános iskolában tanultam volna ilyen szabályt .
szerintem csak duplázni kell az 'ly'-t..
mármint NEM így: 'lyly' , hanem így : 'lly'.
remélem segítettem.
A toldalékokban (jelen esetben a ragokban) valóban csak pontos j lehet, pl. mije, kije, autója, macskája, tejjel, vajjal, futja, várják, kérjük, merjétek, bírja stb.
Az egyetlen kivétel az az eset, amire rákérdeztél: az ly-ra végződő szavak. (A betű neve 'elipszilon", nem "elipszilonos jé"; köztudottan a j hangot jelöli.) Ezeknél a -val, -vel rag v-je j hangra hasonul kiejtésben, de írásban ly-nal jelöljük. Példák: királlyal, harkállyal, sirállyal, pöröllyel, hellyel stb.
Van itt valaki, aki Bertát szisztematikusan lepontozza. El nem tudom képzelni, hogy mi örömöt lelhet ebben...
Nem lehetne megkérni vagy megkérdezni a moderátorokat, hogy mit lehet ezzel ill. ezellen csinálni?
(Bocsánat az offért...)
Köszi a választ, Juli. De ne bosszankodj ezen, az illetőnek biztos ez a legnagyobb öröme életében. :D
Meg vannak olyanok is, akik mindenkit lepontoznak; pl. ennél a kérdésnél tegnap:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker..
Bocsánat, hogy a csapos közbeszól... (Ha emlékeztek még erre a mondásra)
Hát én csak azt kívánom ennek az illetőnek. hogy soha nagyobb öröme ne legyen az életben!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!