Kezdjed csinálni, adjad oda. Ez mi?
A "másik fajta" egyszerűen ugyanannak az E /2 személyű, felszólító módú igének a hosszabb változata. Nyelvtanilag mindkettő helyes, az iskolákban is így tanítják (4. osztályban).
További példák:
olvass - olvassál
olvasd - olvassad
menj - menjél
aludj - aludjál
örülj - örüljél
hozd - hozzad
hozz - hozzál
stb.
Innentől kezdve pedig egyéni ízlés kérdése, kinek melyik a szebb. Nekem is a rövidebb tetszik jobban, nagyon ritkán használom a hosszabb alakokat.
Megj.: "Kezdd", mert a "kezd" szótőhöz kapcsolódik a felszólító mód jele. (A -d végű igéknél ez szintén d, pl. fedd, tudd stb.)
#3 Nálunk (J-N-Szolnok m.) is használjuk a MÁR szót a felszólításban, de én éppen úgy érzem, hogy ez nem sürgető, sőt inkább elveszi a felszólítás parancoló élét. Számomra az "add ide!" erősebb, mint az "add már ide!".
Vannak, aki a felszólítómód rövid és hosszú alakjai között is látnak ilyet, miszerint a rövid alak nyomatékosabb felszólítás, a hosszabb inkább kérés. Ezt én nem igazán érzem. Inkább a rövidet használom. A másiknak van egy kis népies/régies íze, nem? Kivéve persze, az "egyél", "igyál" alakokat. És talán a "legyél" és gyakoribb, mint a "légy".
Az adjad, kezdjed egyértelműen alacsonyabb stilisztikai szintű forma, kevésbé választékos, mint az add, kezd. Tehát e két verzió egyáltalán nem egyenértékű.
Elég arra gondolni, hogyan hatna egy "hivatalos" vagy nyilvánosan megjelentetett szövegben, például egy fiataloknak írt súgóban:
"A menüben kattintsál a Billentyűparancsok lehetőségre.
A megjelenő párbeszédablakban válasszál egy opciót.
A listában válasszad ki a művelethez tartozó opciót.
Mentsed a változásokat, majd zárjad be az ablakot."
"Az adjad, kezdjed egyértelműen alacsonyabb stilisztikai szintű forma"
Neked! :) Nekem nem. És semmi bajom az általad leírt példaszöveggel, nagyon is rendben van. Lehet hogy fel sem tűnne, ha ezt olvasnám egy leírásban.
Ági
"Az adjad, kezdjed egyértelműen alacsonyabb stilisztikai szintű forma"
Na ne! Ki dönti el azt, hogy kinek melyik hangzik jól?
Mi az, hogy alacsonyabb stilisztikai szintű forma?
Azért, mert te az add, kezdd kifejezéseket részesíted előnyben, még nem biztos, hogy a másik forma helytelen lenne.
Hol is kezdjem?
Kezdjed el mondani a leckét! Megmutatom, hol kezdjed el.
Kezdje már kérem el a beszédét!
kezdjem, /kezdjed, kezdd/ kezdje, kezdjük, kezdjétek, kezdjék
Ugyanez vonatkozik az adjad szóra is.
Vannak még ilyen szavaink.
A felszólító mód rövidebb és hosszabb alakjai tárgyas ragozásban:
add – adjad, kezdd – kezdjed, hidd – higgyed, vidd – vigyed, segítsd – segítsed, hozd – hozzad, ajánld - ajánljad
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!