A Google miért "nyitvatartás"-t ír a nyitva tartás helyett?
Tényleg nincs senki a Google-nél, aki kijavíttassa a legnagyobb keresőben a "nyitvatartás" szót "nyitva tartás"-ra?
Az autocomplete funkciójában - magyarul automatikus szókiegészítésben - állandóan "nyitvatartás"-ra egészíti ki a keresőmezőben a szót, helytelenül. Évek óta.
(Igen b+, ennyire ráérek...)
"ha manuálisan egy google dolgozó okézza le" - giga xd, über LOL, hejj!... Öcsém, ha 10 év alatt vagy, akkor csak nevetek egy jóízűt, ha fölötte, akkor inkább sírok...
és nem mellesleg egy értelmes user – ha nagyobb eséllyel szeretne beletrafálni a megfelelő találat(ok)ba, akkor arra a formára keres rá (először), amelyre a túlnyomó többség is rá szokott (legyen az mégoly hibás is), így aztán sajnos öntisztulásban nem reménykedhetünk, inkább öngerjesztő a folyamat...
ha ennyire ráérsz, pihenj, rád fér.
(én is megyek, jó példával elöljárok :-)
Talán lehetne ilyen tisztítást csinálni félig manuálisan, pl. egy helyesírás-ellenőrző vagy egy szótárprogram segítségével is, ami kidobja a gyanús eseteket, aztán azokat egy lektor ellenőrizhetné. De pont az összetett szavak az a kategória, amire elég nehéz szabályokat algoritmizálni, sőt nagyon kevesen tudnak mindent pontosan.
Másrészt a Google azért segít a helyesírásban is, a banális elgépelések helyett fel szokta ajánlani a helyeset a keresésben. Jó, lehet, hogy egy magyar a magyarban ennek nem sok hasznát veszi, mert többnyire tényleg csak elgépelésről van szó, de pl. idegen szavak, nehéz tulajdonnevek írásakor jól jön.
"- giga xd, über LOL, hejj!"
Ezzel ki is töltötted a helyi IQ tesztet Emese! :D
Arra nem gondoltál, valami minimális emberi lektorálás lehet az autocomplete-ban, igaz? Ez elképzelhetetlen, mert biztosan mindent a szuperalgoritmus és az AI csinál...
Ja igen. Ha egy 6 éves kislány vagy, ne haragudj, nem állt szándékomban megbántani téged! ;-)
igen, 4 éves hermafrodita legyek, ha emberi erőforrást fordítanak a gugliban arra, hogy gyomlálja az autocomplete-et, amikor
a) az autocomplete-re remekül megteszi az "ai" is (sőt), rádaásul
b) az autocomplete-nek _nem_dolga_, hogy tudjon helyesen írni.
szavazzuk meg! :-)
(értelemszerűen nem a programozásról, fejlesztésről beszélünk, hanem már az "üzemszerű működésről".
de ezt mondanom sem kell, 2 éves éticsigáknak is magától értetődik, ugye. :-)
IQ-teszt ügyben nem szállnék vitába, érzem, hogy kilógok a súlycsoportból. ;-)
Üdv mindenkinek!
02-13 13:40-es és 02-13 19:56-os hozzászóló vagyok!
BringaManó!
Riszpekt :-D
Én is mikor olvastam, akkor elképzeltem hirtelen egy városnyi droidot, akik ülnek a monitor előtt és pipálgatják a frankót :-D. Másodpercenként egyet, különben nincs ebédszünet :-D
Nem értem az iróniát, gondolod mesterséges intelligencia, és full automatizáltság az egész google?
Némi emberi korrekcióra erősen rászorul a "rencer", más kérdés hogy vannak még hibái akár az autocompletenek is.
ismétlem: az autocomplete-nek _nem_dolga_, hogy tudjon helyesen írni.
az a dolga, hogy kiegészítse, lehetőleg az alapján, hogy mit szoktak gyakran.
ha a hüjét (vagy a muszájt vagy a nyitvatartást vagy a naívot vagy a konkurrenciát stb.) szokta gyakrabban beütni a userek statisztikai sokasága, akkor az a dolga, hogy azt adja a sorban előrébb.
az már más kérdés, hogy ki tanítja meg az embereket, hogy mire alkalmas a google[fight], és mire nem.
perpillanat pl. éppen ebben buzgólkodom... :-)
Szerintem csak idő kérdése és a nyitvatartás is helyesnek számít majd.
A Google feladata pedig nem a magyar helyesírás ápolása. Viszont ha a nyitvatartás szóra keres és nem a 'nyitva tartás'-ra, akkor relevánsabb eredményeket hoz. Megjegyzem, valószínűleg ugyanazokat, mint a 'nyitvatartási'-ra, mivel a Google törekvés az, hogy a toldalékokat csak akkor értelmezze, ha annak extra jelentősége van.
Mindenki értse meg, hogy egy eszköznek mi a funkciója és annak megfelelően kezelje. Pl. programozó barátaim rendszeresen bizonygatják, hogy minek kellenek ékezetek. Tépem tőlük a hajamat...
Előző:
És igazad lett, csak idő kérdése volt. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!