Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Lehet ekkorát hibázni?

Theblondie kérdése:

Lehet ekkorát hibázni?

Figyelt kérdés
sziaszok! az a kérdésem hogy ugyebár a muszáj az pontos j. viszont a múltkor tanultam az öcsémmel és a 3.-os magyar tankönyvébe a muszáj az ly-vel volt írva. most akkor elfogadják így is? vagy ha nem akkor elkövethetnek ekkora hibát a tankönyv szerzői?
2013. jan. 22. 09:01
1 2
 1/17 GLadislaus ***** válasza:
100%
Én egyetemi tankönyvben olvastam már olyat, hogy "elektronhély"...
2013. jan. 22. 09:07
 2/17 GLadislaus ***** válasza:
88%
Egyébként a muszáj szót j-vel kell írni.
2013. jan. 22. 09:13
 3/17 A kérdező kommentje:
Az szép... akkor lehet ekkorát hibázni. azért köszi :)
2013. jan. 22. 09:14
 4/17 A kérdező kommentje:
Igen, azt tudom, hogy j :) csak meglepődtem, hogy egy tankönyve ly-vel van írva.
2013. jan. 22. 09:15
 5/17 klopusz ***** válasza:
76%

Szia!

Hibázni bármekkorát lehet, még tankönyvben is.

Tegnap néztem a másodikos fiam matek munkafüzetét, ahol szépen nyomtatva az szerepelt: 75 + 6 = 69.

Én jót röhögtem, a gyerek viszont észrevette idejében (ő szolt, hogy nézzem meg).

2013. jan. 22. 11:29
 6/17 2xSü ***** válasza:
100%
A könyvet is emberek írják. Ők sem tévedhetetlenek. Nekik is lehetnek hibáik. A könyveket persze ellenőrzik, de ezzel is csak a hibák egy részére derül fény. Minden könyvben lehetnek tárgyi és nyelvtani hibák. Nem szép dolog, de a gyakorlatban így van.
2013. jan. 22. 11:35
 7/17 anonim ***** válasza:
69%

Persze, 2xSü, lehet hibázni; és tudjuk, hogy tévedni emberi dolog stb.

De szerintem akkor is szégyen, hogy egyes tankönyvekben mennyi tárgyi és egyéb hiba van. Ez abszolút nem lenne megengedhető. A lektorok és a korrektorok azért kapják a fizetésüket, hogy tisztességesen végezzék a munkájukat; nem csak azért, hogy a nevüket fel lehessen tüntetni a könyvek belső borítóján...

Kérdező, ha az öcsédnek Apáczai Kiadó által kiadott olvasókönyve van, akkor találkozni fog majd néhány - nem helyesírási - hibával is; feltéve, hogy a tanító néni (vagy valamelyik gyerek) egyáltalán észreveszi...

2013. jan. 22. 12:11
 8/17 A kérdező kommentje:
Persze, én tudom hogy, tévedni beri dolog stb... Csak én úgy gondolom lehetne alaposabban ellenőrizni! :)
2013. jan. 22. 13:22
 9/17 anonim ***** válasza:
17%

A helyesírási hibák meg az ilyen +- elírások a legkisebb prioritású hibák ha ellenőrzöd valakinek az írását. Végig lehet olvasni egy könyvet úgy, hogy csak a helyesírási hibákat nézed, de akkor nem fogsz figyelni a lényegre. Az emberi agy sajnos vagy szerencsére olyan, hogy nem akad el a részleteken, ha valamit lát akkor automatikusan asszociál, pl ha 75+6=69et lát, akkor csak a számokat látva azonnal arra asszociál hogy 75-6=69. Erre jó példa hogy ha egy szövegben a szavak betűit durván megkavarjuk, akkor is viszonylag olvasható marad.

A muszáj története pedig érdekes, a magyar kiejtés+írásmód szerint intuitívan a muszáj-t ly-nal kéne írni, viszont van egy olyan "szabály", hogy az idegen, vagy idegen nyelvekből átvett új szavakat mindig j-vel írjuk. Csakhogy kevés ember tudja hogy a muszáj az egy új szavunk, a németből vettük át tán. Jó ez mondjuk nem mentség, mert a j-ly keverés az nem elírás, hanem valamilyen szinten tudatlanság, de énszerintem akkor is sokkal sokkal fontosabb az, hogy egy tankönyv megfelelő tempóban, jó példákat hozva, érdekesen és pontosan adja át a tudást.

2013. jan. 22. 14:32
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
A helyesírási szótárakban is lehet találni egy rakat hibát.
2013. jan. 22. 16:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!