Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogy javítsak a helyes írásomo...

Schmél Dóra kérdése:

Hogy javítsak a helyes írásomon mert szörnyű?

Figyelt kérdés

2013. jan. 19. 09:25
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%
A helyesírás-ellenőrzőt felejtsd el, ha tanulni szeretnéd a helyesírást! A program arra való, hogy az elgépeléseket és egyebeket kiszűrje, nem arra, hogy megtanítsa a nyelvtani szabályokat. A szoftver rengeteg szót nem ismer, és van egy csomó hibás kifejezés, amelyet nem húz alá. Ezek mind rosszul rögzülhetnek benned. Arról nem is beszélve, hogy a vesszőhasználattal kapcsolatban rendszerint rossz tanácsot ad, a szórendről, nyelvhelyességi dolgokról pedig semmit nem tud a helyesírás-ellenőrző.
2013. jan. 19. 14:47
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Ajánlom figyelmedbe a számos helyen fellelhető nyelvművelő cikkeket, könyveket. Azoknak garantáltan jó a nyelvhelyességük, helyesírásuk, tehát egyszerre aktívan és passzívan is bővíted a tudásodat.
2013. jan. 19. 14:49
 13/14 anonim ***** válasza:

Ági

Ma 12.33

Ne haragudj, ne vedd beszólásnak, de néhány szónak a helyesírásában te sem vagy biztos.

Érdemes minden nap találni - helyesen mindennap

Ebben az esetben ez egy határozószó.

Mindennap megnézem a híradót, de minden nap egy új nap.

Egybe írandó - az egybeírandó mindig egybeírandó

egybeírandó, különírandó, egybeírás, különírás

Megjegyzem, hogy ezt a két szót sokáig én is különírtam, engem is úgy javítottak ki.

Üdv.

Kérdezőnek:

Igen, az olvasás sokat segít.

A másik dolog, ami segíthet, az a tollbamondás. Valakit megkérsz, hogy diktáljon neked különböző nehézségű szövegeket.

Ez lehet a magyar nyelvtan könyvedből, lehet egy kedves olvasmányodból.

Utána pedig kijavítod a hibákat, a helyesírás szabályai szerint.

Ha mindennap csak egy fél órát szánsz a tollbamondásra, egy idő után javulást fogsz észrevenni a helyesírásodban.

Ez egy nagyon jó oldal, nemcsak teszteket találsz itt, hanem megtalálod a szabályzatot is, és a leggyakoribb hibákat is megnézheted.

[link]

Üdv.

2013. jan. 20. 00:33
 14/14 2xSü ***** válasza:

> Ne haragudj, ne vedd beszólásnak, de néhány szónak a helyesírásában te sem vagy biztos.

Mint látható, senki nem tökéletes, én meg pláne nem. (Amúgy az iskolában hármas voltam nyelvtanból, ahhoz képest szerintem már fejlődtem annyit, hogy kapjak egy négyest.)

> Érdemes minden nap találni - helyesen mindennap

Hmmm……… Ez lesz az, amit ma igazán megjegyzek. Nagyon nem tudatosult bennem ez a különbség.

> Egybe írandó - az egybeírandó mindig egybeírandó

Ebbe viszont egyszer már belefutottam. Valahogy nekem természetellenes az egybeírandót egybe írni. :-) De csak meg fogom szokni ezt is.

2013. jan. 20. 01:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!