Oldodtok, oldottok, vagy oldtok? Hogy helyes?
Figyelt kérdés
Csak az oldtok-ot nem húzza alá.2013. jan. 10. 20:50
1/5 anonim válasza:
Mármint feladatokat oldotok meg? Amúgy a kötőhangot sokszor el szabad hagyni, így az oldtok is jó (például rajongsz vagy rajongasz, mondasz vagy mondsz, régi magyartanárom mindig az utóbbit használta, furán is néztünk rá). A többit nem értem, talán múltidő akar lenni? Akkor oldottatok. Felszólító módban oldjatok, feltételesben oldanátok. De az oldodtok meg az oldottok az tuti hülyeség. Esetleg oldottak és oldatok…
2/5 A kérdező kommentje:
Hogy az órán érettségi feladatokat oldtok meg, kijelentő módban. Azt nem tudtam, hogy kel mondani helyesen.
2013. jan. 10. 21:14
3/5 anonim válasza:
Akkor az oldotok vagy oldtok. Nekem az előbbi jobban tetszik…
4/5 anonim válasza:
Ki is lehet ám logikázni:
1. A szótő: old.
(Mindig a jelen idejű, kijelentő módú E / 3 alak a szótő.)
2. A mondatban használt ige mindenképp T / 2; állhat jelen vagy múlt időben.
A megfelelő igei személyragok használatával így múlt időben: oldottatok (old - szótő; ottatok - múlt idejű, T/2 igei személyrag); jelen időben: oldtok vagy oldotok.
3. Az általad felsoroltak alapján jelen időről van szó; de ezek közül az első kettő kiesik azért is, mert nem mondjuk és nem is írjuk hosszú t-vel a szót.
Szerintem az "oldotok" hangzik jobban, mert az "oldtok" magánhangzó-torlódása miatt a [d] hang kiesik, így a kiejtés [oltok].
5/5 anonim válasza:
Zárójelben megjegyezném, az, hogy mit húz alá a gép, semmit nem jelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!