Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az ember szó kisbetűvel írva...

Az ember szó kisbetűvel írva csak egy embert jelent, míg naggyal a teljes emberiséget? Ez így igaz? Hogyan helyes?

Figyelt kérdés
Az Ember szó helyett én írnék inkább emberiséget.
2013. jan. 11. 17:56
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
16%
Nem vagyok Ági, és úgy gondolom, nem az ember van a nyelvért, hanem a nyelv az emberért, tehát ha a közlés indokolja, úgy írom az "ember" szót, ahogy akarom. Ahogyan a "hüje"-t is írhatom pontos j-vel, ha erre valami okom van, pl. ahogy a Bagaméri filmben régen írták: "Az igazgató hüje".
2013. jan. 13. 19:13
 12/29 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat. Valaki esetleg be tudná linkelni az erre vonatkozó szabályt? Valahonnan. Én hiszek nektek, de az idióta ismerősöm orra alá akarom törni a borsot. Képtelen megérteni az általatok fentebb leírtakat...
2013. jan. 13. 19:14
 13/29 A kérdező kommentje:
Te aki nem vagy Ági: természetesen így is fel lehet fogni, sőt, ha a körülmények indokolják, akár szembe is mehetek a forgalomban az autómmal... de attól még létezik egy egységes szabályrendszer a mit és hogyan-ra. Amúgy ne aggódj, a sok "vok", "tom", hüe", "üccsimüccsi", "be vagyok baszcsizva", "lelkifurkás" generációt képviselők elég intenzíven ki is használják az általad felvázolt lehetőséget. Okkal írhatják úgy, hiszen "megkövetelik" a "körülmények"...
2013. jan. 13. 19:24
 14/29 anonim ***** válasza:

Nézd, itt csak annyit kell megérteni, hogy a helyesírás nem jogi kategória. Vannak neki szabályai, amelyekhez általában kell és illik tartani magunkat, de át is hághatók bizonyos mértékben, bizonyos helyzetekben, nem jár érte börtön. Létezik írói szabadság, léteznek stilisztikai szempontok, közlési megfontolások, amikor el lehet térni ezektől a szabályoktól. Hiába írta itt valaki, én még nem láttam a "nagy Ő"-t kisbetűvel írni, sőt igen csak meglepődnék rajta, pedig hát az is helytelen, a szabályok szigorú betartása szerint.

Az "ember" és az "Ember" szó közt pedig teljesen világosan érezhető jelentésbeli különbség van, tehát semmi rosszat nem látok a nagybetűs írásmódban, és megengedettnek tartom, hogy egy átlagember is nyugodtan használja ezt a megkülönböztetést (még ha nem is író vagy költő).

Egyébként a nyelv szabályait nem úgy találták ki, és nem is lehet úgy kitalálni őket, hogy minden helyzetet tudjanak kezelni.

2013. jan. 13. 20:01
 15/29 A kérdező kommentje:
Jó, akkor másként kérdezem: hogyan mondja ki a SZABÁLY, hogy hogyan kell használni? Igazából nem túlzottan izgat, hogyan írják, de gondolom ez is le van írva valahol, és érdekelne, hogy hogyan fogalmaz a szabály. Ennyi. Utána felőlem jöhet bátran akár az emBEr is vagy az EmBeR.
2013. jan. 13. 20:29
 16/29 anonim ***** válasza:
100%

Jó, akkor itt a pontosan ide vonatkozó szabály:

143. A magyar közszavakat általában kis kezdőbetűvel írjuk, de egyes meghatározott esetekben naggyal is.

150. Közszavaknak nagybetűs kezdése – kivételesen, elsősorban költői művekben – lehet a megszemélyesítés eszköze, erősítheti a szavak hangulatát, felhívhatja a figyelmet fogalmi tartalmukra, sőt egyszerre is szolgálhatja mindegyik célt: a Szerelem, a Végzet, a Hatalom; Mi vagyunk: Jövő és Igazság, / Engesztelés és nagy Ítélet; stb.

2013. jan. 13. 20:38
 17/29 anonim ***** válasza:

És itt egy másik szabály is. Tessék, ezt is el lehet olvasni.

[link]

Remélem, valaki ide téved, aki helyre teszi ezeket a téveszméket.

2013. jan. 13. 21:47
 18/29 anonim ***** válasza:
Én itt nem látok semmiféle "szabályt", de te biztos igen. Mindenesetre amíg ki nem derül, hogy te kinek a milyen szabályáról beszélsz, szerintem legyen mérvadó A magyar helyesírás szabályai című kiadvány.
2013. jan. 13. 21:53
 19/29 anonim ***** válasza:

Újból Ági vagyok, és mielőtt még valaki elhinné, hogy a hivatkozott szabály vonatkozik a kérdező kérdésére is, itt van az e-nyelv.hu válasza, amely alapján az ember szó, akármilyen hangsúllyal is hivatkozunk rá, egy köznév, egy gyűjtőszó, amit nem szabad nagybetűvel írni.

Tisztelt Kérdező! Az eddigi válaszaink (amelyek forrásokra hivatkoztak) helyesek, azonban az nem igaz, hogy az ember nagy kezdőbetűvel az emberiséget jelentené, mivel ez utóbbi gyűjtőnévképzős alakulat. Stilisztikai célból mint emberi nem lehet nagy kezdőbetűs, fontos, hogy mindez a szövegkörnyezetből kiderüljön az olvasó számára, mert ha csak az író számára nyilvánvaló, az vajmi kevés. Üdvözlettel: Minya Károly

Most pedig lehet megint szórakozni azon, amit írtam.

2013. jan. 14. 12:12
 20/29 anonim ***** válasza:

Kedves Ági.

Itt két külön kérdésről van szó.

A kérdező először valóban úgy tette fel a kérdést, hogy az "Ember" szó jelentheti-e magát az emberiséget, illetve ha azt jelenti, akkor indokolt-e nagybetűvel írni. Az e-nyelv.hu válasza erre vonatkozik, de azt hiszem, ennek senki nem állította az ellenkezőjét.

Később viszont a vita során a kérdést általánosítottuk, úgy, hogy lehet-e egyáltalán az Ember szót nagybetűvel írni. Te az e-nyelv.hu válaszát totálisan félremagyarázva azt írod, hogy nem. Pedig a válaszban szó sincs ilyesmiről, a helyesírási szabályzat pedig kifejezetten megengedi az ilyen nagybetűzést, számtalan példával is alátámasztva.

2013. jan. 14. 15:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!