Teljesen kiakadok! Miért kell így írni?
LESSZ!!!!!!!! Az nem LESSZ hanem csak LESZ!
Mi ezen a nehéz??
Az idegrendszerem maga a tökély :)
Egyébként meg előző, eccerűbb azt leírni, hogy lessz, két darab "essz" betűvel mint ennyit írni, hogy "lesz" 1 darab "sz" betűvel, igaz?
Ez béna kifogás.
Hasonlóképpen az "eccerűbb" és az egyszerűbb között tulajdonképpen egy betűnyi a különbség. Nem a nyelvet kell csorbítani, hanem meg kell tanulni vakon gépelni. Három hónap alatt meg lehet tanulni, ha az ember nekifekszik.
--
Az olvasás azonban nem old meg mindent. Nekem van olyan ismerősöm, aki most gimnazista, rengeteget olvas, de a nem sztenderd dolgokat nem tudja leírni. Pedig tényleg sokat olvas.
--
A "lessz" leírása két sz betűvel kicsit a tudatlanságot sugallja. De nem csak ez a hiba. Mert ez még talán orvosolható. De amikor az AMÚGY szót "am"-nak írják, az már nyelvi rongálás. Persze a "nyelv fejlődik". De ez nem fejlődése a nyelvnek. Mert lassan már az önéletrajzokban is azt fogjuk olvasni, hogy am meg h.
--
Egy helyen használok rövidítést, az sms írása. De ott is a meg szót rövidítem + jellel és a hogy szót h betűvel. Ettől függetlenül tudom, hogy hogyan kell használni, mi a funkciója stb.
--
Emlékszem rá, hogy amíg "fiatal" voltam, mi igenis büszkék voltunk a helyesírásunkra, hencegtünk, hogy helyesen le tudjuk írni az angol nyelvet és az angol irodalmat tanító pedagógust "egyszerűbben" és helyesen. Tudtuk, hogy mi a 6/3-as szabály, de tudtuk, hogy erősebb szabály ennél a mozgószabály. Tudtuk, hogy MIÉRT ly a ly és miért j a j.
Ki mennyire van tisztában a nyelvünkkel? Mert szerintem a mai fiatalok közül a "ritka kivétel" az aki pl. meg tudná mondani, hogy melyik mássalhangzónk mellékjeles. Pedig ez mind-mind érdekessé és széppé teszi a nyelvünket.
De ma már nem szempont, nem érték a "szép és választékos" beszéd, az írásról meg ne is beszéljünk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!