Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Teljesen kiakadok! Miért kell...

Teljesen kiakadok! Miért kell így írni?

Figyelt kérdés

LESSZ!!!!!!!! Az nem LESSZ hanem csak LESZ!

Mi ezen a nehéz??

2009. aug. 20. 12:31
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
49%
már megint ott tartunk, hogy a fiatalok nem olvasnak semennyit. Istenem de unom már. Én 16 éves vagyok és szoktam olvasni, de max iskolai szünetben mert egyébként ha van egy kis szabadidőm akkor tanulok, sétálok, vagy beszélgetek a haverokkal. Nyáriszünetben meg pihenünk, de azért OLVASUNK. nem tudom honnan veszi mindenki hogy nem olvasunk. persze vannak tényleg akik nem de nem azért mert fiatalok hanem mert nem érdekli őket. ennyi. Am meg az írást illeti, a fiatalok itt a neten, msn-n hülyék lennének kiírni minden egyes szót 'helyesen'. Sokkal egyszerűbb (eccerűbb) rövidíteni, mert ha például beszélget vkivel fél óra mire leírja mit akar. szal szokkal egyszerűbb így írni.
2009. aug. 20. 16:10
 12/25 anonim ***** válasza:
36%
Gyenge lehet az idegrendszered!:)
2009. aug. 20. 17:06
 13/25 A kérdező kommentje:

Az idegrendszerem maga a tökély :)

Egyébként meg előző, eccerűbb azt leírni, hogy lessz, két darab "essz" betűvel mint ennyit írni, hogy "lesz" 1 darab "sz" betűvel, igaz?

Ez béna kifogás.

2009. aug. 20. 22:12
 14/25 anonim ***** válasza:
100%

Hasonlóképpen az "eccerűbb" és az egyszerűbb között tulajdonképpen egy betűnyi a különbség. Nem a nyelvet kell csorbítani, hanem meg kell tanulni vakon gépelni. Három hónap alatt meg lehet tanulni, ha az ember nekifekszik.

--

Az olvasás azonban nem old meg mindent. Nekem van olyan ismerősöm, aki most gimnazista, rengeteget olvas, de a nem sztenderd dolgokat nem tudja leírni. Pedig tényleg sokat olvas.

--

A "lessz" leírása két sz betűvel kicsit a tudatlanságot sugallja. De nem csak ez a hiba. Mert ez még talán orvosolható. De amikor az AMÚGY szót "am"-nak írják, az már nyelvi rongálás. Persze a "nyelv fejlődik". De ez nem fejlődése a nyelvnek. Mert lassan már az önéletrajzokban is azt fogjuk olvasni, hogy am meg h.

--

Egy helyen használok rövidítést, az sms írása. De ott is a meg szót rövidítem + jellel és a hogy szót h betűvel. Ettől függetlenül tudom, hogy hogyan kell használni, mi a funkciója stb.

--

Emlékszem rá, hogy amíg "fiatal" voltam, mi igenis büszkék voltunk a helyesírásunkra, hencegtünk, hogy helyesen le tudjuk írni az angol nyelvet és az angol irodalmat tanító pedagógust "egyszerűbben" és helyesen. Tudtuk, hogy mi a 6/3-as szabály, de tudtuk, hogy erősebb szabály ennél a mozgószabály. Tudtuk, hogy MIÉRT ly a ly és miért j a j.

Ki mennyire van tisztában a nyelvünkkel? Mert szerintem a mai fiatalok közül a "ritka kivétel" az aki pl. meg tudná mondani, hogy melyik mássalhangzónk mellékjeles. Pedig ez mind-mind érdekessé és széppé teszi a nyelvünket.

De ma már nem szempont, nem érték a "szép és választékos" beszéd, az írásról meg ne is beszéljünk...

2009. aug. 21. 11:52
 15/25 anonim ***** válasza:
100%
a lesz mindíg egy ESZ lesz.
2009. aug. 21. 16:12
 16/25 anonim ***** válasza:
39%
nem úgy van. A lesz sosem lesz két sz. Am meg az interneten így kell írni. Nehogymár minnent kiírjunk. De miért nem tudjátok felfogni, hogy ez csak NET. máshol senkis em ír így, mert csak a billetyűzeten lehet így eccerűbben írni. És egyébként marhára nem érdekel senki, hogy ha azt írjuk hogy am, akkor "csorbítjuk a nyelvet"!!! na ne már! Csorbítsuk is, kit érdekel?
2009. aug. 21. 20:29
 17/25 anonim ***** válasza:
68%
Engem meg az zavar, ha valaki az írásjelek után nem hagy szóközt, mint itt néhány válaszoló... Nagyon tud irritálni :S
2009. aug. 21. 20:35
 18/25 anonim ***** válasza:
38%
úgy látom hogy itt mindenkit zavar minden. Szerintem már az is zavar itt valakit, hogy más is létezik. Mért kell mindenbe belekötni? Nem igaz már! UNOM MÁR!
2009. aug. 21. 21:35
 19/25 anonim ***** válasza:
93%
És miért nem lehet normálisan írni?! Vagy ez már mindig így LESSSSSSZZZZ??
2009. aug. 22. 00:33
 20/25 anonim ***** válasza:
14%
ajj hadjátok már abba! kit érdekel hogy helyesen ír-e vagy nem? LE VAN SZ@RVA!!!!!!
2009. aug. 22. 01:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!